Uffe firade 40-årsdagen med fjärdeplatsen i Bilcross-SM

TOMELILLA/OSKARSHAMN

40-årsdag – nytt banrekord – men ärkerivalen och helgens suverän, Tobias Svärd, bjöd inte Uffe Eriksson, Oskarshamns RRC, på någon födelsedagspresent.

Åtminstone inte ute på Svampabanan i Tomelilla.

Uffe Eriksson tog starten i superfinalen men drog på sig en punktering redan efter ett halvt varv av sex och slutade fyra.

Uffe Eriksson fyllde 40 år idag och det firade han med att bli fyra i den andra deltävlingen i Bilcross-SM. FOTO: SANDRA WERNERSSON

Tobias Svärd, Skedbobruk, tog full pott i Tomelilla. Han vann i torsdags och han vann idag.

”Det är självklart härligt att vinna båda tävlingarna men det jag är mest överraskad över är att bilen höll i två dagar”

TOBIAS SVÄRD

– Det är självklart härligt att vinna båda tävlingarna men det jag är mest överraskad över är att bilen höll i två dagar. Det kändes lite nervöst idag när jag tyckte att lagren i motorn började låta för mycket. Det var tydligen en hörvilla, det höll ända fram, sa Tobias Svärd.

Tobias inledde dagen med att sätta nytt banrekord i första kvalomgången men som Uffe Eriksson raderade ut med 23 hundradelar i tredje kvalomgången och det var med den tiden som Uffe grejade en plats i superfinalen.

De två första omgångarna hade Uffe svårt att få fart på sin Opel.

Totalt fick Uffe ihop den fjärde bästa tiden – man räknade de två bästa kvalomgångarna av tre.

Ohotat

Bäst tid efter kvalomgångarna hade Tobias Svärd, han tog starterna och vann ohotat.

Andra bästa tiden hade Daniel Hulken Samuelsson och han slutade också tvåa i superfinalen.

Finalernas elegant blev Jimmy Svedberg från Vallentuna i en Saab.

Daniel kvalificerade sig till C-finalen och väl där så var det vinna eller förlora som gällde.

Jimmy vann C-finalen och gick upp till B-finalen.

Jimmy vann även B-finalen och var klar för superfinalen.

Men Jimmy hade stort flyt i B-finalen. Richard Klingstedt från Vimmerby var uppe i ledningen men gjorde bort sig när han skulle ta alternativspåret.

Han gick in alldeles för fort och körde upp i vallen, då passade Jimmy Svedberg på att köra om och vinna.

Timmo Helgesson, Totebo och Vimmerby MS, körde också B-finalen men körde av en drivaxel redan på första varvet och slutade sist.

Problemet för Svedberg var att två finaler på rad slet rejält på drivhjulen.

Tack vare tio man som agerade domkraft så hann Jimmys gäng med att byta däcken.

”Vi hann inte med någon domkraft, tur att jag har så starka kompisar”

JIMMY SVEDBERG

– Vi hann inte med någon domkraft, tur att jag har så starka kompisar, sa Jimmy Svedberg.

I superfinalen blev Jimmy upphängd av Marcus Svärd som fick problem redan i första böjen. Även Hulken var med i det kaoset.

I stället kunde Tobias Svärd och Uffe Eriksson dra ifrån.

Uffe kunde självklart inte hänga på när punkteringen blev till ett helt platt däck.

Då smet både Hulken och Svedberg om.

”Inte lätt”

– Det är inte lätt att vara med och slåss om segern när man hamnar bakom en stoppkloss, sa Hulken lite syrligt efter finalen.

Å andra sidan var han nöjd med två andraplatser i de två inledande deltävlingarna i Bilcross-SM.

Uffe var den ende av de åtta från Oskarshamns RRC som gick till final, eller rättare sagt sju.

Patrik Palle Ekman rullade hårt i torsdags och kunde inte reparera bilen utan kastade in handduken efter tävlingen i torsdag

Han fick med sig den gråa Opel Astran hem – inte ett enda anbud.

Weine Svensson blev näst bäste ORRC-förare och slutade på 42 plats.

Henrik Göransson blev 57: a, Maria Mejja Lindqvist hamnade på 70:e plats, Tom Lund på 125:e plats, Mattias Lindqvist på 143:e plats och Alexander Trybjer på 147:e plats.

Maria Mejja Lindqvist, till höger, kunde genomföra alla tre kvalomgångarna och hade hjälp med genomgång av motorn av bland andra Weine Svensson, till vänster. Mejja blev tredje bästa ORRC-föraren av totalt sju. FOTO: OSKARSHAMNS RRC

Trybjers Saab höll bara första kvalomgången.

I tjejfinalen slutade Adelinn Westerling, Vimmerby MS, tvåa efter bra styrning.

Den bakhjulsdrivna finalen vanns av rutinerade Petri Häggman, Svenljunga i en VW 1600 Variant.