ANNONS

Vårdare håller äldre kvinna i handen
Genrebild: Freepik

Undersköterska i Oskarshamns kommun: “Vi tystas ner”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMNS KOMMUN

Undersköterskan som skrev den uppmärksammade insändaren i ON i fredags har återigen hört av sig till vår tidning.

Hon vill bemöta svaren från socialchefen, socialnämndens ordförande och oppositionsrådet.

– De äldre på vår avdelning har det inte bra – det kallas vanvård. Och personalen känner sig inte trygg, säger kvinnan, som väljer att vara anonym – vilket är en grundlagsskyddad rättighet.

– Som jag skrev i insändaren, så har vi tagit upp alla dessa problem med vår chef. Även med chefer högre upp. De känner till de allvarliga hoten och mobbningen som förekommer på vår avdelning.

Undersköterskan berättar att personalen under den senaste tiden inte har vågat prata med chefen.

“Det är taggarna utåt och kränkningar därifrån”

Undersköterska i Oskarshamns kommun

– Det är taggarna utåt och kränkningar därifrån. Det finns fastanställd personal som har slutat omgående, på grund av mobbning och hot. Personal bad chefen om hjälp – men inget hände. Chefen lät i stället personen som hotade och mobbade vara kvar på avdelningen. Och hen som mådde dåligt lämnade jobbet inom loppet av en dag.

– Efter det har mobbningen och de allvarliga hoten fortsatt. Men enligt chefen behöver man inte vara rädd – ”det är bara att ta in det via ena örat och låta det gå ut genom det andra”.

I stället för att ta tag i problemen är chefen ganska nöjd med att ordinarie personal säger upp sig, enligt undersköterskan i fråga.

“Vi är så trötta”

– Vi vet att vi ska skriva avvikelser – men, som alla vet, så är våra dagar fulltecknade. Det är stressigt. Vi är så trötta, både psykiskt och fysiskt. Vi hinner knappt ta ut vår rast. Vi hinner inte äta, dricka eller gå på toaletten. Vår arbetsmiljö är i botten.

– På helgerna och på vardagskvällarna är vi två i personalen som ska hinna ta hand om alla brukare. Man hör ju hur det låter. Två personer. De äldre får vara glada om de kommer upp ur sängen till lunchen klockan 12.

“Det har hänt att personal har skrivit många avvikelser, med mera – men då har vi fått skit av chefen”

– Det har hänt att personal har skrivit många avvikelser, med mera – men då har vi fått skit av chefen. Vi ska tystas ner. Allt ska se så bra ut. Vi har även fått skit när vi har rapporterat om arbetsskador.

Chefen är medveten om att det har hänt ”fruktansvärda saker med våra brukare”, enligt undersköterskan.

“Det mörkas”

– Men även det mörkas. Vi ska vara tysta. Ingen vågar prata om det. Vi får absolut inte visa anhöriga att vi är underbemannade – och så vidare. Men, snälla, de ser – de vet.

– Inte nog med att vi ofta bara är två i personalen – vi ska även hjälpa andra avdelningar med att ge de äldre medicin, på grund av att kommunen sätter in personal som inte har delegering.

Det är dags att granska chefernas sätt att jobba, anser undersköterskan.

“In med mer utbildad personal. Höj lönerna och ge de äldre den bästa möjliga vården”

– In med mer utbildad personal. Höj lönerna och ge våra äldre den bästa möjliga vården. En undersköterska ska inte behöva stå och laga mat, och så vidare. Den tiden ska de i stället lägga på att vårda de äldre. Vi ska även hinna med att ge dem det sociala. Något som är helt borta i dag. Och, som sagt, jag har berättat vad som händer, och har hänt, på vår avdelning. Det betyder inte att det är så här hos alla.

“Blir jätteoroliga”

Undersköterskan vill se fler oanmälda inspektioner på kommunens äldreboenden, så att de allvarliga bristerna kommer fram.

– Sedan förstår jag inte hur man kan sätta in vikarier som knappt kan prata svenska. Våra gamla blir jätteoroliga. Men inte nog med det – vi undersköterskor ska lära vikarierna svenska. Jaha – ska vi vara språklärare också? Får vi extralön för det? Hur mycket ska vi orka? Hur mycket ska vi göra? Hur mycket ska vi ta emot?

Genrebild: Freepik

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS