ANNONS

Hela denna sida är en annons

Studentekonomi

Studentekonomi: Så får du en hållbar ekonomi som student

ANNONS

STUDENTEKONOMI

Att leva på en studentekonomi kan vara tufft, men det finns sätt att få pengarna att räcka längre. Här går vi igenom tips för att skapa en hållbar ekonomi som student, samtidigt som du kan njuta av det roliga som studentlivet innebär.

Många studenter upplever det som utmanande att få pengarna att räcka hela månaden. För många är det första gången man på helt egen hand är ansvarig för sin ekonomi och ska hantera kostnader för boende, mat, kurslitteratur, sociala aktiviteter och annat kul och spännande som studentlivet erbjuder.

Att skapa en hållbar studentekonomi handlar om att hitta balansen mellan inkomster och utgifter. Genom att planera och prioritera kan du undvika onödig stress och fokusera mer på dina studier och det roliga i studentlivet.

Skapa en hållbar studentbudget

Att skapa en hållbar budget som student är ett viktigt steg för att få kontroll över din ekonomi under studietiden. Genom att göra en enkel budget kan du undvika att pengarna tar slut innan månaden gör det. Det är dessutom en bra övning inför resten av livet, eftersom en budget underlättar vardagen och sparandet även efter examen.

Gör en budget

För att skapa en budget som student bör du börja med att skriva ner alla dina inkomster och utgifter. Det ger dig en tydlig bild av din ekonomiska situation. Inkomster kan exempelvis vara:

  • Studiemedel från CSN
  • Lön från extrajobb
  • Eventuella bidrag

Vad gäller utgifter för studenter inkluderar det ofta:

  • Hyra
  • Mat
  • Transport
  • Kurslitteratur
  • Nöjen

Att lista allt detta ger goda förutsättningar för en hållbar ekonomi som student. Detta då du tydligt ser var pengarna tar vägen, lättare kan planera dina utgifter och se var det finns möjlighet att dra ner och spara in.

Prioritera utgifter

När du har en överblick över dina utgifter är det dags att skilja på nödvändiga och mindre nödvändiga kostnader. Nödvändiga utgifter är sådant du inte kan vara utan, som hyra, mat och kurslitteratur.

Mindre nödvändiga utgifter kan vara nya kläder, fika på stan eller streamingtjänster. Genom att göra medvetna val och kanske dra ner på vissa kostnader för att få pengarna att räcka längre.

Öppna ett sparkonto med ränta

För en hållbar studentekonomi kan det vara klokt att sätta undan en del av din inkomst på ett sparkonto med ränta, som ett sätt att bygga en ekonomisk buffert. Det ger dig trygghet och förbereder dig för oväntade utgifter. Genom att spara regelbundet kan du skapa en vana som gynnar dig både nu och i framtiden.

Ett sparkonto med ränta gör att dina sparade pengar växer över tid. Även om räntan kan vara låg, ger den ändå en viss avkastning utan risk. Och över tid kan den lilla räntan resultera i stora pengar.

För att maximera ditt sparande kan du automatisera överföringar till ditt sparkonto varje månad. På så sätt blir sparandet av, utan att du behöver tänka på det. Din ekonomi som student kan vara ansträngd, men bara att sätta in en liten summa varje månad till sparkontot kan göra skillnad.

Att ha en separat plats för dina sparpengar hjälper dig också att hålla isär dem från dina vardagliga utgifter, vilket underlättar budgeteringen.

Genom att börja spara tidigt och regelbundet kan du dra nytta av ränta-på-ränta-effekten. Det innebär att inte bara ditt insatta kapital växer, utan även den ränta du tjänar genererar ytterligare avkastning över tid. Det kan leda till en betydande ökning av ditt sparade belopp på lång sikt.

Spartips för en hållbar studentekonomi

Att leva på en budget som student innebära ofta att hålla hårt i plånboken. Men det finns flera smarta sätt att spara pengar utan att tumma på livskvaliteten. Här är några praktiska spartips för dig som student.

Nyttja studentrabatter

Som student har du tillgång till en mängd rabatter. De kan gälla allt från mat och kläder till resor och nöjen. Glöm inte att alltid fråga efter studentrabatt när du handlar eller bokar något. Många företag erbjuder rabatter som inte alltid annonseras öppet. Håll koll i mejlinkorgen och på studentkortets app.

Kurslitteratur måste inte vara ny

Kurslitteratur kan vara en stor utgift som känns tuff i din studentekonomi. Ett effektivt sätt att minska den är att köpa begagnade böcker. Många studenter säljer sina gamla böcker till ett lägre pris.

Du kan hitta dem via studentbokhandlar, onlineannonser eller genom att fråga äldre ”kursare”. När du är klar med dina böcker kan du sälja dem vidare och på så sätt få tillbaka en del av pengarna.

Ett annat kostnadseffektivt alternativ är att låna kurslitteratur på biblioteket. Många bibliotek erbjuder de böcker som krävs för dina kurser. Detta kräver dock att du är ute i god tid, eftersom efterfrågan kan vara hög. Genom att planera och reservera böcker i förväg kan du spara mycket pengar.

Maximera dina inkomster

Att arbeta extra vid sidan av studierna kan ge flera fördelar. Förutom att det ger ett välbehövligt tillskott till din ekonomi som student, kan ett extrajobb också ge värdefull arbetslivserfarenhet och bredda ditt kontaktnät.

Det är dock viktigt att ha koll på fribeloppet, det vill säga den inkomstgräns som påverkar ditt studiemedel. Från och med 2025 höjs fribeloppet, vilket innebär att du som studerar heltid under 20 veckor per halvår kan tjäna upp till 113 901 kronor utan att ditt studiemedel minskas. Det motsvarar cirka 18 983 kronor i månaden. Om din inkomst överstiger beloppet riskerar du att få ditt studiemedel minskat eller indraget.

Studietiden måste inte vara nudlar och misär. Med lite planering och smarta knep kan man njuta av allt det roliga, samtidigt som man lär sig och får minnen och erfarenheter för livet!

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS