Anders Andersson (KD): ”Mat är alltid en het fråga”

Anders Andersson (KD): ”Mat är alltid en het fråga”

2021-02-26 Av av Oskarshamns-Nytt

LÄNET

Hur stor andel av de inköp som Region Kalmar gör är närproducerade livsmedel?

Hur stor andel av de ekologiska livsmedel som regionen köper kommer via långa transporter och finns det även en del av dessa som är producerade i utlandet?

Är ordföranden beredd att inför nästkommande regionplan ta in begreppet närproducerade livsmedel när det gäller målbeskrivning för livsmedelskinköpen?

”Påverkar oss”

Dessa frågor ställer Anders Andersson (KD), oppositionsråd i regionen, i en interpellation till regionstyrelsens ordförande Angelica Katsanidou (S).

”Mat är alltid en het fråga och så bör det vara eftersom den dagligen påverkar oss på ett eller annat sätt. Regionen har via politiska beslut bestämt sig för att mäta andelen ekologiskt producerade livsmedel som används i sjukhusköken och på våra folkhögskolor och dessutom satt upp procentmål för just dessa inköp”, skriver Anders Andersson.

”Undvika långa transporter”

Han fortsätter:

”Jag har i den tidigare folkhögskolestyrelsen liksom nu i regionstyrelsen vid flera tillfällen lyft frågan om att det borde vara lika angeläget att mäta och sätta upp mål för andelen närproducerade livsmedel. Att undvika långa transporter är också en viktig klimatfråga. Dessutom är det enligt min mening lämpligt att på olika sätt visa uppskattning för alla de jordbruksproducenter som finns och verkar i vårt län.”

ARKIVFOTO

PIERRE STJERNFELDT

Dela gärna artikeln:

Annons: Hela Sverige ska leva Oskarshamn