Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

BEKRÄFTAT: Det finns ett förslag om att dra in stödet till Nymålen – oacceptabelt, anser Centern

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

OSKARSHAMN

”Verksamheten på Nymålen i Oskarshamn är just nu under diskussion och hotad i dess nuvarande form”, skriver Centerpartiet i Oskarshamns kommun i ett pressmeddelande på måndagen.

”Centerpartiet i Oskarshamns kommun är tydligt med att vi inte kommer att acceptera några neddragningar på verksamheten, det skulle vara en neddragning som skulle slå hårt mot de personer som idag är en del av verksamheten och den behandling som drivs där”, skriver partiet.

– Genom medieuttalanden har socialnämndens ordförande Rolf Lindström (M) meddelat att anledningen till att de stora djuren plockas bort är på grund av förändringar från regionens sida. Det anmärkningsvärda i det uttalandet är att det också finns ett tjänstemannaförslag på socialnämndens bord om att ta bort verksamhetsstödet vid årsskiftet, det verkar Rolf inte vilja kännas vid, säger Magnus Larsson, gruppledare för Centerpartiet i Oskarshamns kommun.

Magnus Larsson (C)
Magnus Larsson (C). Foto: Peter A Rosén

– Verksamheten vid Nymålen är en populär verksamhet som också visat sig vara mycket framgångsrik. Därför blev jag förvånad när det fanns med en punkt på förvaltningens förslag till handlingsplan som presenterades på senaste mötet med socialnämndens arbetsutskott, om att verksamhetsstödet skulle dras in (det rör sig om 200 000 kronor per år, enligt uppgifterna som Centerpartiet har fått). Att dra undan mattan på det sättet för den här verksamheten är för mig helt otänkbart. Vi har en ansträngd ekonomisk situation i nämnden – men det rör sig om förhållandevis små summor som gör oerhört stor nytta, säger Hanna Anderstedt (C), ledamot i socialnämnden i Oskarshamns kommun.

”Det är föreningen Bokskogen som äger och ansvarar för djuren på Nymålen. För detta har föreningen fått ett verksamhetsstöd. Stödet täcker bland annat inköp av foder och ev. veterinärkostnader”, skriver Centerpartiet.

”Om stödet dras in så är vi oroliga för att det inte bara är de stora djuren som kommer att försvinna utan att samtliga djur kommer att försvinna”

Magnus Larsson (C)

– Om stödet dras in så är vi oroliga för att det inte bara är de stora djuren som kommer att försvinna utan att samtliga djur kommer att försvinna. Även om det i grunden är en behandlande verksamhet som finns på Nymålen så har djuren en central roll i verksamheten och försvinner dessa. Vad blir då kvar? Samtidigt så finns det väldigt mycket forskning på att djur har en positiv inverkan på människors hälsa, därför vore det förödande ur flera aspekter om djuren skulle försvinna, understryker Magnus Larsson.

”Självklart”

– I tuffa ekonomiska tider så behöver man prioritera och för oss i Centerpartiet är det självklart att Nymålens verksamhet är värd att prioritera. Det är en väl fungerande verksamhet som bedrivits på gården sedan mitten på 90-talet och det är väldigt många människor som passerat verksamheten genom åren och som har blivit hjälpta till ett bättre mående genom den. Varför vill Socialdemokraterna och Moderaterna slå undan benen på denna verksamhet?

Det undrar Hanna Anderstedt.

– Budskapet från Centerpartiet är tydligt, verksamheten ska finnas kvar och Oskarshamns kommun ska fortsätta att ge verksamhetsstöd för att kunna fortsättningsvis kunna behålla djur på gården. Jag hoppas nu att övriga partier i kommunfullmäktige i Oskarshamn nu kan ge samma besked så att verksamheten i lugn och ro kan fortsätta, för deltagarnas bästa, säger Magnus Larsson.

Verksamheten på Nymålen finansieras via stöd från Oskarshamns kommun (med fokus på att ett 20-tal kommuninvånare ska få en meningsfull sysselsättning) och Region Kalmar län (ett 30-tal patienter i länet får psykiatribehandling på Nymålen).

”Nymålen är viktig för våra patienter”

Lena Granath (V), ansvarig för psykiatrin i Region Kalmar län

– Nymålen är viktig för våra patienter – det är en väldigt bra behandlingsform som vi vill behålla. Men innehållet är en verksamhetsfråga, säger Lena Granath (V), som är psykiatriansvarig i SCV-majoriteten (det är Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet som styr i regionen).

Vad händer om Oskarshamns kommun drar in stödet till verksamheten?

– Då försvinner ett 20-tal deltagare från kommunen – och då anpassas verksamheten utifrån våra patienters behov, svarar Lena Granath.

Då behåller regionen sin del?

– Ja, då blir det ett färre antal deltagare, vilket innebär att man skruvar på innehåll och kostnader utefter det.

Lena Granath (V)
Regionrådet Lena Granath (V). Foto: Peter A Rosén

Rolf Lindström (M), ordförande i socialnämnden i Oskarshamns kommun, kommenterar förslaget här.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS