Chatrine Pålsson Ahlgren (KD): Får alla patienter en parkeringsbiljett i sin kallelse?

Chatrine Pålsson Ahlgren (KD): Får alla patienter en parkeringsbiljett i sin kallelse?

2023-01-20 Av av Oskarshamns-Nytt

ANNONS: Kommunfullmäktige i Oskarshamn 12 juni 2023

REGIONPOLITIK

Får alla patienter en parkeringsbiljett i sin kallelse?

Den frågan vill Chatrine Pålsson Ahlgren (KD) ha svar på i en interpellation ställd till regionstyrelsens ordförande Angelica Katsanidou (S).

Förslag om att parkeringsbiljett ska skickas med kallelser till sjukvården har diskuterats länge i Region Kalmar län. Hittills har sådana förslag alltid fått avslag. Men nu verkar något ha förändrats.

– Så sent som 2021 fanns ett medborgarförslag där man ville att en parkeringsbiljett skulle finnas med i kallelser till besök inom sjukvården, precis som bussbiljetter gör idag. Men återigen röstade majoritetens politiker ned förslaget. Döm därför av min förvåning när jag nyligen fick kallelse till ortopeden på Oskarshamns sjukhus och det i kallelsen fanns en parkeringsbiljett, säger Chatrine Pålsson Ahlgren.

Rätt till lika vård på lika villkor

Kristdemokraterna har länge drivit att parkeringsbiljett borde skickas ut med kallelser. Detta för att det sparar tid för patienterna och minskar risken för att man kommer försent till sitt besök på grund av parkeringsbekymmer.

– Nu verkar det som att regionen skickar med parkeringsbiljetter i sina kallelser, och det är ju bra. Men jag vill veta om alla får denna välkomna service. Och om så inte är fallet vill jag ha svar på varför. Hälso- och sjukvårdslagen är tydlig med att alla invånare har rätt till vård på lika villkor. Det får vi inte tumma på, avslutar Chatrine Pålsson Ahlgren.

Foto: Peter A Rosén

Dela gärna artikeln med dina vänner: