Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Covid-19: Från och med fredag kan du beställa ett självtest via 1177.se

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LÄNET

Från och med fredag, den 26 juni, kan alla med symtom beställa ett självtest via 1177.se för att få svar på om de är sjuka i covid-19 eller inte.

Det berättar Region Kalmar län i ett pressmeddelande på tisdagen.

”Region Kalmar län utvidgar nu testningen genom ett samarbete med InfoSolutions och Apoteket AB. Vid tolv apotek i länet kommer provtagningsmaterial att lämnas ut till ett friskt ombud till dem som har beställt provtagning. Vid ytterligare två orter – Vimmerby och Borgholm – kommer också provtagningsmaterial att lämnas ut från lokaler i anslutning till hälsocentralerna. I Löttorp på Öland kommer provtagning att ske av vårdpersonal på plats. All provtagning kräver att man har gjort en tidsbokning i samband med beställningen via 1177.se”, skriver regionen.

Svar inom 48 timmar

”För samtliga utlämningsställen – förutom Löttorp – gäller självprovtagning. Det innebär att man tar prov på sig själv med provtagningspinne i näsa och i svalg. Sedan lämnas provet in på samma ställe. I normalfallet finns svar på provet inom 48 timmar. Svaret får man genom att logga in på 1177.se.”

– Vi har skrivit avtal med InfoSolutions och Apoteket AB för att snabbt komma igång med en bredare testning. Totalt beräknar vi att kunna erbjuda 4 500-5 000 tester per vecka, säger regiondirektören Ingeborg Eriksson.

”Alla som vistas i Kalmar län och som har symtom förenliga med covid-19 ska kunna hämta ut ett självtest. För att testa sig via Apoteket AB krävs på grund av smittorisken ett friskt ombud som har en fullmakt att hämta och lämna testet för den som ska provtas”, skriver regionen.

”Förutsättningen är att man har en e-legitimation och kan beställa egenprovtagning via 1177.se. Har man inte möjlighet att skaffa sig e-legitimation ska man vända sig till sin hälsocentral. För utländska medborgare gäller att de ska vända sig till närmaste hälsocentral.”

”Vid positivt svar – vilket påvisar covid-19 – får man förhållningsregler och information om skyddsplikt. Man kan också komma att kontaktas av sjukvårdspersonal för smittspårning.”

Smittspårningsteam

– Vi håller på att bygga upp ett centralt smittspårningsteam. Teamet kommer att göra en utökad smittspårning i de fall där det bedöms nödvändigt för att minska smittspridningen. Idag sker utökad smittspårning i känsliga miljöer som särskilda boenden och LSS-boenden samt inom sårbara verksamheter. Vi utökar nu successivt smittspårningskapaciteten ytterligare, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.

”På tisdagen hade totalt 5 833 prover analyserats vid det mikrobiologiska laboratoriet vid Länssjukhuset i Kalmar. Totalt 545 personer har hittills testats positiva vid laboratoriet.”

Fakta / Här hämtas hemtesten:

Västervik: Apoteket Lejonet, Västerviks sjukhus och apoteket Tullporten, Centrumgallerian.

Vimmerby: I anslutning till Vimmerby hälsocentral.

Hultsfred: Apoteket Kronan.

Högsby: Apoteket Malen.

Oskarshamn: Apoteket Lejonet.

Nybro: Apoteket Lönnen.

Kalmar: Apoteket Sundet, Länssjukhuset, apoteket Baronen, Kvarnholmen, apoteket Hinden, Berga centrum, apoteket Trångsundsvägen, Hansa city och apoteket Solvändan, Lindsdal.

Borgholm: I anslutning till Borgholms hälsocentral.

Löttorp: I anslutning till Löttorp hälsocentral. Assisterad provtagning.

Mörbylånga: Apoteket Kronan.

Apoteket AB har inga apotek i Mönsterås, Emmaboda och Torsås. Därför finns inte de tre platserna med på listan.

De som bor i dessa kommuner, och vill göra hemtest, hänvisas till närmaste apotek. Allt information kring detta kommer upp på 1177.se när man beställer provtagningsmaterial, meddelar regionen.

TEXT

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

FOTO: FREEPIK
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS