Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

DHR fokuserar på möjligheter istället för hinder på Funkisriksdagen 2024

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

Onsdagen den 14 februari arrangerar DHR Funkisriksdagen 2024 i Riksdagshuset i Stockholm. Under konferensen lägger organisationen fokus på möjligheter istället för hinder när det kommer till funktionsnedsatta på arbetsmarknaden.

”Att inte anställa en person med nedsatt rörelseförmåga är ett enormt slöseri”, säger DHR:s förbundsordförande Åsa Strahlemo i ett pressmeddelande.

Åsa Strahlemo
Åsa Strahlemo, förbundsordförande för organisationen DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet. Foto: DHR

”Min kommun låter mig inte styra när min hemtjänst kommer. Jag skulle därför behöva jobba hemifrån på onsdagseftermiddagar.”

Anställd med funktionsnedsättning

Det låter väl inte så svårt? Men det är inte bara den anställda som måste våga fråga, utan framför allt arbetsgivaren som behöver ha tillgängligheten i åtanke.

”Att inte anställa en person med nedsatt rörelseförmåga är ett enormt slöseri”, säger Åsa Strahlemo, förbundsordförande för DHR. Både arbetsgivaren och samhället går miste om viktiga resurser. Tyvärr är det än idag vanligt att chefer drar sig för att anställa människor med funktionsnedsättning.

Inkluderande arbetsgivare

På onsdag talar Åsa Strahlemo inför Funkisriksdagen på tema hinder på arbetsplatsen.

”Vi vill peka på hur en arbetsgivare kan gå från uteslutande till inkluderande”, säger Åsa Strahlemo.

Vi illustrerar det med konkreta exempel:

”Jag skulle behöva åka till jobbet lite tidigare på morgnarna, vore det okej? Jag behöver också kunna åka hem lite tidigare, för det är omöjligt att få färdtjänst i tid under rusningstid.”

Anställd med funktionsnedsättning

Små justeringar avgörande

”Vi på DHR märker att det talas mycket om hinder. Se hellre möjligheterna! Små enkla justeringar på arbetsplatsen kan vara avgörande”, säger Kristian Cornell, ombudsman på DHR.

Fler exempel på enkla justeringar kan vara:

”Skulle vi kunna sätta upp ett extra handtag på toaletten? Det skulle inte enbart underlätta för mig utan även för många andra.”

Anställd med funktionsnedsättning

”Jag föreslår att vi tar kundbesöket digitalt, så att jag kan vara med, eftersom kunden sitter i lokaler som inte är tillgängliga.”

Anställd med funktionsnedsättning

”Behandla inte funktionshinderfrågan som en enskild sakfråga, utan arbeta med den som ett perspektiv i ledningen och ut i verksamheten – då får vi bättre attityder”, säger Kristian Cornell avslutningsvis.

Laptop med person som spelar
Att arbeta digitalt underlättar för anställda med funktionsnedsättning. Foto: John Schnobrich/Unsplash

FAKTA / DHR

DHR är en idéburen demokratisk organisation som arbetar för principen om alla människors lika värde. Ett öppet Sverige, där personer med nedsatt rörelseförmåga är fullt jämlika, jämställda och delaktiga i samhället. En av utgångspunkterna är FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. 

Foto: Freepik

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS