Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

FÖRSLAG: Delar av äldreboendet Nyhem i Kristdala kan göras om till trygghetsboende

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

KRISTDALA

Oskarshamns kommun har planer på att göra om en enhet – elva lägenheter – på äldreboendet Nyhem, i Kristdala, till trygghetsboende.

I förslaget tar kommunen även bort en enhetschefstjänst, vilket ger en sammanlagd besparing på 5,6 miljoner kronor per år.

– Nyhem är – i förhållande till ortens storlek – ett förhållandevis stort särskilt boende, med 43 platser. Det är svårt att attrahera personer som har fått biståndsbedömning att välja att bo i Kristdala. Vi har även svårt med bemanningen, då det krävs körkort. Vi ser också ett ökat intresse för trygghetsboende. Det ser vi även i Oskarshamn. Och Nyhem var faktiskt, när det byggdes en gång i tiden, ett trygghetsboende. Så om detta genomförs, så är man tillbaka på ruta ett, kan man säga, i den delen. Men detta ska utredas av socialförvaltningen, säger socialnämndens ordförande Rolf Lindström (M) på en pressträff på torsdagen.

Ska ha fyllt 70 år

– Lägenheterna kanske är lite för små – där kan man få göra förändringar. Jag ska inte föregå utredningen, men man kan tänka sig att man minskar ner på antalet lägenheter för att få större trygghetslägenheter. En trygghetslägenhet betraktas som ett ordinärt boende, biståndsbedömning krävs inte – men den ena parten ska ha fyllt 70 år. I en trygghetslägenhet ska det också vara enkelt att ha hemtjänstinsatser. Trösklar ska tas bort och det ska vara stora dörrar, exempelvis. Behöver man hemtjänst i framtiden, så ska det vara en lägenhet som är anpassad för hemtjänstarbetet. Då får hyresgästen möjligheten att bo kvar längre, tillägger han.

– Redan under sommaren stängde vi ner sex platser. Vi såg att vi inte hade möjlighet att ha platserna på grund av problem med att få tag i personal – samtidigt som vi inte hade någon som önskade att bo i Kristdala. Man valde hellre att bo kvar i hemmet, säger Rolf Lindström.

Genrebild: Freepik

+1
8
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
4

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS