Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Förslag från regionrådet Carl Dahlin och Moderaterna i länet: Skolbio som kulturresa

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

INSÄNDARE

I detta nu tas regionens kommande kulturplan fram.

I flera av mötena inför framtagandet har kulturresor för skolungdom vållat mycket diskussion.

Möjligheten för många, inte minst landsbygdsskolor, att resa till utsedda ”kultur-resemål” är begränsad.

Alla skolor har inte ett sådant resmål i sin hemkommun utan resan kan ofta bli ganska lång, ibland nästintill omöjlig. Resmål som exempelvis Capellagården eller Virserums konsthall har knappt inte tagit emot några skolkulturresenärer alls.

”Blivit populärt”

Tyvärr beror det ofta på var eleverna bor i länet, och med det var skolan ligger, hur hög frekvensen av nyttjande kulturresor är. De som bor längs vältrafikerade järnvägar eller vägar kan lättare ta sig till bland annat Kalmar slott. Därför får betydligt fler av exempelvis Oskarshamns elever möjlighet att åka på kulturresa än eleverna på landsbygdsskolorna i Mörbylånga kommun.

Region Kalmar län främjar skolbio via Filmregion Sydost. Många kommuner i länet erbjuder numera skolbio, vilket också blivit populärt. Det sker på kortare avstånd från skolan än många av de resmål som erbjuds som kulturresa och fler kan delta. Av förklarliga skäl är det dessutom lättare med förbindelserna inom en kommun än om man ska färdas över halva länet. Därför vill vi moderater att kulturresorna utökas för att inkludera resor till skolbio, så att fler unga kan ta del av kulturutbudet i länet.

Carl Dahlin (M)

Regionråd i Region Kalmar län

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS