Malmö – IK Oskarshamn 1–2 (0–0, 1–2, 0–0)

Mål, IKO: Myles Powell och Ahti Oksanen.

Tekningar: 33–27

IK Oskarshamn bärgade första trepoängaren för säsongen på torsdagskvällen.

Det blev 2-1 borta mot Malmö.

IKO har därmed vunnit fyra matcher i följd mot de skånska rödhökarna.

– Beundransvärd kemi runt målet i dag. Vi har jobbat med försvarsspelet ett tag – egentligen under hela säsongen, utan att få träff. Men i dag synkade vi – och målvaktsspelet (Joe Cannata) var fantastiskt. Vi spelade uppoffrande och blockade lite skott – ja, vi fick till och med göra mål efter ett blockat skott (Ahti Oksanen). Man behöver de här vinsterna för att växa som lag, sa IKO:s huvudtränare Martin Filander till Cmore.

Efter en mållös förstaperiod skickade Johan Olofsson in hemmalagets ledningsmål i början av mellanakten.

Myles Powell (hans första mål och poäng för säsongen) kvitterade kort därpå.

”Tyngd som släppte”

– Fick en bra passning från Brace (Cam). Skönt att få göra första målet, förstås. Det var en tyngd som släppte från axlarna, sa Myles Powell till Cmore.

8:35 in i andra perioden gjorde Ahti Oksanen IKO:s 2–1-mål (hans tredje mål och sjunde poäng för säsongen).

Han kom helt fri efter att backen Markus Lauridsen skjutit rakt på honom.

”Ett styrkebesked för hela vårt lag”

IKO-TRÄNAREN MARTIN FILANDER TILL CMORE

– Jättekul. Det är ett styrkebesked för hela vårt lag. Ibland behöver man proppen ur på några gubbar, så att de känner att de är med och bidrar. Även om vi tycker det om prestationen ändå. Att få ett resultat gör att man mår ännu bättre. Jag tror också att vår förstakedja mår bra av att känna att det är fler som chippar in i produktionen, svarade Martin Filander när Cmore ställde en fråga om tredjekedjan, med Cam Brace och Myles Powell, som äntligen hittade rätt.

”Hungrigare än någonsin”

– Jag upplever att de två första åren har bestått av mycket lärande – han har varit grym periodvis, och sedan har han haft lite tyngre perioder. Han kom förberedd på ett nytt sätt inför den här säsongen. Han hade ändrat på upplägget. Han känns hungrigare än någonsin. Det syns i hans spel. Han hjälper vårt lag på ett fantastiskt sätt, sa Martin Filander när Cmore ställde frågor om Joe Cannata.

Han tog hjälp av Maria Mountain inför den här säsongen.

– Hon hjälper jättemånga målvakter i hela världen. Hon hjälper till med de fysiska förberedelserna – med hur man ska träna som målvakt, och om hur man ser till att bli en bättre målvakt – och om hur man blir snabbare på det man ska vara snabbare på – och uthålligare på det som man ska vara uthålligare på. Det är jättemånga som använder henne, och för Joe har det inneburit ett skifte i förberedelserna. Han har investerat i sig själv på ett fantastiskt sätt. Och det tycker jag att vi ser nu, sa Martin Filander till Cmore.

Efter slutsignalen utbröt ett slagsmål.

Det slutade med att Marcus och Emil Sylvegård, i Malmö, och Antti Suomela samt Emil Martinsen Lilleberg i IKO fick matchstraff.

Joe Cannata, målvakt i IK Oskarshamn
Joe Cannata. Arkivfoto: Peter A Rosén

IKO möter Luleå på hemmais på lördag.

Här är tabellen.

Oskarshamns-Nytts stjärnliga:

*** Joe Cannata. Strålande insats mellan stolparna. 96,97 i räddningsprocent.

** Emil Martinsen Lilleberg. Återigen en mycket bra backinsats av norrmannen. Blir bättre och bättre. Här finns det mycket potential.

* Ahti Oksanen. Mycket bra match. Gjorde dessutom det matchavgörande 2-1-målet, efter att ha blockerat Markus Lauridsens skott och kommit fri med målvakten Daniel Marmenlind.