Hon fick Centerns miljöpris i Mönsterås kommun

Hon fick Centerns miljöpris i Mönsterås kommun

2021-06-04 Av av Oskarshamns-Nytt

FLISERYD

Centerpartiets miljöpris i Mönsterås kommun gick i år till Lovisa Cederlöf vid Kvillens Fönsterhantverk i Fliseryd.

Priset delades ut inför världsmiljödagen, som infaller i morgon, lördagen den 5 juni.

Här är motiveringen:

Centerpartiets miljöpris går i år till Lovisa Cederlöf vid Kvillens Fönsterhantverk. Företaget startades 2014 av Lovisa Cederlöf. Hon är utbildad träbåtsbyggare men har främst arbetat som inrednings- och specialsnickare. I sitt eget företag har Lovisa specialiserat sig på att renovera byggnadsdetaljer, såsom fönster och dörrar men renoverar även möbler under vinterhalvåret. Verksamheten startades i en verkstad intill bostaden, i utkanten av Fliseryd. Med egna insatser samt bidrag från Leader Kustlandet utvecklade hon sin verksamhet i det gamla mejeriet i Fliseryd. Med större lokaler har Lovisa utökat verksamheten med en anställd. På senare tid har hon även investerat i ytterligare en byggnad i Fliseryd, den gamla kvarnbyggnaden, som de nu ska restaurera för att bevara och fylla med nytt innehåll.

Kvillens Fönsterhantverk tillvaratar befintliga resurser som fönster, dörrar och andra byggnadsdetaljer av kvalitetsvirke. De använder biologiskt nedbrytbara produkter, vilket innebär ett hållbart företagande. Även köpen och förvaltningen av mejeriet och kvarnen innebär att de bevarar, använder och utvecklar byggnaderna.  Dessa tre ledord ingår i ett av målen som Sverige satt upp för det nationella kulturmiljöarbetet och som Centerpartiet vill lyfta fram. Detta är också av vikt för hållbarhetsperspektivet. Genom företagets förvaltning och verksamhet är därför Kvillens Fönsterhantverk och Lovisa Cederlöf mycket värdiga mottagare av Centerpartiets miljöpris 2021.

Från vänster: Lovisa Cederlöf, kommunalrådet Anders Johansson (C) och Helena Rosenberg (C), som är ledamot i kultur- och fritidsnämnden i Mönsterås kommun. FOTO: CENTERPARTIET

Dela gärna artikeln:

Annons: Hela Sverige ska leva Oskarshamn