I dag inleds förhandlingarna mellan SD och partier på den borgerliga sidan i Oskarshamns kommun

I dag inleds förhandlingarna mellan SD och partier på den borgerliga sidan i Oskarshamns kommun

2022-09-15 Av av Peter A Rosén

OSKARSHAMN

Förhandlingarna mellan Sverigedemokraterna och partier på den borgerliga planhalvan i Oskarshamns kommun påbörjas på torsdagseftermiddagen.

”Nu har vi en möjlighet att få till ett borgerligt styre i Oskarshamns kommun – varför skulle vi då försitta den chansen?”

LEIF AXELSSON (SD), GRUPPLEDARE FÖR SVERIGEDEMOKRATERNA I OSKARSHAMNS KOMMUN

ON pratar med SD:s gruppledare Leif Axelsson på morgonen.

– Nu har vi en möjlighet att få till ett borgerligt styre i Oskarshamns kommun – varför skulle vi då försitta den chansen? Vi gjorde ett bra val – och det gjorde även Moderaterna. Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kustlandspartiet är de stora vinnarna i fullmäktigevalet. Vi utsåg en förhandlingsgrupp igår och vi går in ganska ödmjukt och förutsättningslöst i förhandlingarna, säger han.

Men ni har sagt att ni inte vill ha socialdemokrater på ledande positioner…

– Nej, det vill vi inte. Det är vi tydliga med. Vi vill ha ett annat styre i vår kommun, betonar Leif Axelsson.

”Kan nog utmana dem”

Sverigedemokraterna gick från 18,63 procent av rösterna i förra valet – 2018 – till 22,8 procent i det här valet. Ett plus på drygt fyra procentenheter, således.

”Oerhört roligt för oss som parti”

– Det är oerhört roligt för oss som parti, säger Leif Axelsson.

Leif Axelsson (SD)
Leif Axelsson (SD). Foto: Peter A Rosén

Det är knappt tio procentenheter upp till kommunens största parti, Socialdemokraterna, som landade på 32,3 procent av rösterna, enligt det preliminära resultatet som kablades ut på onsdagen.

– Vi kan nog utmana dem rejält i nästa val, säger Leif Axelsson.

Moderaterna ökade från 15,65 procent i valet för fyra år sedan till 19,5 procent i årets val. Ett plus på knappt fyra procentenheter…

Katastrofval

– Det är säkert liberalväljare som har hoppat över till Moderaterna och Kustlandspartiet. Det är min snabba analys, säger Leif Axelsson.

Liberalerna gjorde ett katastrofval. 10,87 procent i förra fullmäktigevalet förvandlades till 2,4 procent i det här valet. Av de fem mandaten som de gick in med i valrörelsen återstår bara ett.

Det nya partiet, Kustlandspartiet som bildades av Mathias Karlsson som lämnade Liberalerna, fick drygt fyra procent av rösterna, vilket räcker till två platser i fullmäktige.

Grafik: Respektive parti

Dela gärna artikeln: