Krafterna inom skolans värld i Högsby kommun förbereder sig för ett eventuellt flyktingmottagande

Krafterna inom skolans värld i Högsby kommun förbereder sig för ett eventuellt flyktingmottagande

2022-03-10 Av av Peter A Rosén

Annons: Smålandshamnar

HÖGSBY KOMMUN

Krafterna inom skolans värld i Högsby kommun förbereder sig inför ett eventuellt flyktingmottagande, i kölvattnet av Rysslands vidriga invasion av Ukraina.

Under det senaste sammanträdet i utbildningsutskottet initierade utskottsordföranden Heléne Danielsson (KD), bilden, ett samtal kring hur kommunen kan möta det som händer i vår omvärld.

”Det är bra att ligga i förberedelsefasen”

HELÉNE DANIELSSON (KD), ORDFÖRANDE I UTBILDNINGSUTSKOTTET I HÖGSBY KOMMUN

– Det kommer att gå väldigt fort i sådana fall – med mottagandet av nya elever. Därför har vi börjat ta tag i det. Det är bra att ligga i förberedelsefasen, säger hon.

Heléne Danielsson konstaterar att kommunens skolpersonal kan dra nytta av lärdomarna från flyktingmottagandet 2015 och tidigare.

– Vi har varit duktiga, både inom skolan och kommunen, och kunnat vara på tårna. Den erfarenheten har vi stor nytta av nu när vi ska diskutera hur ett eventuellt mottagande kan ordnas på bästa möjliga sätt.

– Mottagningsklasserna, som fanns förr i världen, är dock borta. Nu hamnar de nya eleverna i en befintlig klass direkt. Den här gången kan vi förhoppningsvis styra det på så sätt att man inte måste dela på syskon, utan att de kan vara på samma skola och så vidare. Och det är viktigt att de kommer till enheter som har möjlighet att ta emot på ett bra sätt. Det måste förstås finnas plats också, där eleverna ska gå.

Fågelfors är en av de skolor som har jobbat väldigt bra med detta, konstaterar Heléne Danielsson.

– De har en bred kompetens bland pedagogerna.

Foto: Peter A Rosén

Dela gärna artikeln: