Krönika: ”Arbetarnas fackklubb på Scania vägrar svara på ON:s frågor”

Krönika: ”Arbetarnas fackklubb på Scania vägrar svara på ON:s frågor”

2020-11-16 Av av Peter A Rosén

KRÖNIKA

Undertecknad har, på alla tänkbara sätt, sökt ordföranden i IF Metalls verkstadsklubb, Mikael Johansson, på Scania för en kommentar, med anledning av den kritik som har riktats mot fackklubben.

Han vägrar svara.

Fegt.

Istället har han lagt ut en drapa på verkstadsklubbens Facebooksida, där han bland annat ondgör sig över vårt sätt att jobba.

Jag har ett svar till dig, Mikael Johansson.

Det angår dig inte.

Vi har pressfrihet i Sverige.

”Källkritiska”, skriver du.

Det innebär att en arbetare inte ska få framföra sin kritik mot fackklubben i en tidning?

Eller ska arbetarens åsikt friseras av fackklubbens ledning innan tidningen ifråga (i det här fallet Oskarshamns-Nytt) publicerar texten?

Det kan du glömma.

”Du och dina kamrater i fackklubben får tugga i er kritiken”

PETER A ROSÉN, CHEFREDAKTÖR PÅ OSKARSHAMNS-NYTT

Du och dina kamrater i fackklubben får tugga i er kritiken.

Kritik ingår i uppdraget. Bete er inte som barnungar som inte tål lite mothugg.

Jag skriver som jag skrev i mitt inlägg om Scanias fega ledning.

Sverige är inte Nordkorea.

För att visa att jag är demokrat, så publicerar jag här Mikael Johanssons inlägg på Facebook, i sin helhet:

”Hej på er alla medlemmar och även ni andra som har synpunkter på verkstadsklubben.”

”Idag skriver jag om dom påhopp och skriverier som är riktade till oss som medlemsorganisation.”

”Nu reagerar jag kraftfullt!”

”Vi har högt till tak och det ska vi ha och att man vänder sig till en tidning anonymt det ska man kunna göra.”

”En tidning ska väl också vara källkritiska och det tycker jag har blivit ett av problemen i dag”

MIKAEL JOHANSSON, ORDFÖRANDE I VERKSTADSKLUBBEN PÅ SCANIA I OSKARSHAMN

”Jag om någon är för det fria ordet och givetvis ska vi ha en demokrati där ett av incitamenten är en fri press, men en tidning ska väl också vara källkritiska och det tycker jag har blivit ett av problemen i dag.”

”Flera i vår fackliga organisation har hört av sig och känner sig ledsna och irriterade över dessa påhopp Vi är valda att representera er och med det föra er talan och driva era ärenden.”

”Att vi inte skulle göra detta köper inte jag, vi lägger ner enormt mycket tid och kraft varje vecka med att hjälpa medlemskåren. Allt från medlemsärenden till framtida investeringar så vår ort fortfarande utvecklas och fortsättningsvis är kvar.”

”Ja, spannet är stort och att då säga att vi inte gör något, att medlemmar inte vänder sig till oss eller att medlemmarna går ur facket, detta känner inte jag igen. Vi har mängder av kontakter varje dag/vecka, och vi har en hög anslutningsgrad och vi ser inga tendenser att medlemmar flyr facket hos oss.”

”Givetvis löser vi inte allt men vi löser väldigt många ärenden. Men för att återgå till den/dom som anser att vi inom verkstadsklubben sitter i företagets knä och är köpta, är det något som gör mig förbannad efter all tid man lägger ner så är det när någon går över gränsen och hoppar på person, eller påstår att någon är köpt. Ordet köpt är synonym till muta/bestickning och det är inte okej att anklaga någon för det. Anser man detta då är man välkommen till verkstadsklubben med detta påstående, för jag tar allvarligt på det om det nu finns något substansvärde i det. Vi är som sagt en medlemsstyrd organisation och det är ni som väljer.”

”Sedan till slut så är det huvudfrågan som startat dessa diskussioner: covid, detta gissel. Att inte vi eller företaget skulle ta detta på allvar, det är nonsens. Vi har sedan detta startade i våras haft möten kring dess effekter varje dag. Jag skriver lite om detta i morgondagens hyttbyggare, men jag vill ändå lägga till att i våras förhandlade vi efter regeringens beslut ett korttidspermitteringsavtal som gjorde att vi kunde behålla våra jobb. Vi har gjort många åtgärder tillsammans med företaget kring detta och givetvis kommer säkerheten först. Men vi får inte glömma bort våra jobb. Nu har jag skrivit av mig och även förhoppningsvis bidragit med lite information och någon ögonöppnare. Jag måste ändå tillägga att vi känner att vi har ett förtroende från medlemskåren. Glöm inte en fråga är aldrig för liten. Enade vi stå, söndrade vi falla! Ta nu hand om er och följ våra restriktioner!// Mvh Mikael ”Sippa” Johansson klubbordförande för IF Metalls verkstadsklubb på Scania i Oskarshamn.”

TEXT

PETER A ROSÉN

peter@oskarshamns-nytt.se

Dela gärna artikeln: