Liberalerna i Oskarshamns kommun: ”Det är kanske bättre att riva ishallen”

Liberalerna i Oskarshamns kommun: ”Det är kanske bättre att riva ishallen”

2022-01-21 Av av Peter A Rosén

OSKARSHAMN

Liberalerna säger ja till en ny hockey- och evenemangsarena i Oskarshamn.

Partiet vill bygga den på gamla soptippen (i närheten av bågskyttebanan i Fredriksberg, i riktning in mot staden) och man föreslår samtidigt att Fredriksbergs idrottsplats byggs ut med nya fotbollsplaner, som i sådana fall ska ersätta Oskarshamns AIK:s nuvarande anläggning i Ernemar (i Liberalernas förslag avvecklas idrottsplatsen i Ernemar, här vill partiet ha ett helt nytt bostadsområde i stället och partiet har förhoppningar om att kunna locka hit en entreprenör som vill bygga både arenan och bostadsområdet).

I Liberalernas förslag finns dessutom handelsytor, kontor samt en ny idrottshall, en riktig A-hall, som ska ligga i Fredriksberg.

”Bågskyttebanan påverkas inte av våra planer i Fredriksberg”

MATHIAS KARLSSON (L)

– Bågskyttebanan påverkas inte av våra planer i Fredriksberg. Den får vara kvar. Gamla soptippen-området är förorenat, men någon gång måste kommunen ta sitt ansvar och sanera marken. Saneringen kommer att bli kostsam, men det lär inte bli dyrare än Kronoparken-alternativet, exempelvis.

Det säger oppositionsrådet Mathias Karlsson (L) när ON pratar med honom på fredagsförmiddagen.

– Det är vårt huvudalternativ – sedan finns det fler möjliga alternativ som man kan titta på, förstås.

Det står redan klart att en ny arena kommer att byggas (ja-partierna har en klar majoritet i fullmäktige).

– Arenaområdet är ett annat alternativ – men bygger vi där, så påverkar det många (friidrotten, fotbollen och bandyn). Det alternativet kan ta längre tid, med tanke på dominoeffekterna. Men vi ska givetvis titta på det.

Läs mer om Liberalernas förslag här:

Vill ni behålla den nuvarande ishallen?

– Vi är inte säkra på det – det är en ganska stor kostnad. Vi pratar om drygt åtta miljoner kronor per år i driftskostnader, vilket ökar på kostnaderna för helheten. Det är kanske bättre att riva den befintliga ishallen och bygga bostäder där i stället – eller göra något helt annat, säger Mathias Karlsson, som på fredagen presenterade Liberalernas arenaförslag tillsammans med Tobias Eriksson (L), som är andre vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Be-Ge Hockey Center. Foto: Pierre Stjernfeldt

– Vi tittar inte bara på arenafrågan – vi vill få med oss så mycket som möjligt när vi gör den här jätteinvesteringen. Vi hoppas på ökad inflyttning, säger Tobias Eriksson.

”I Kronoparken finns det ett sammelsurium av olika hinder”

TOBIAS ERIKSSON (L)

Men om arenan ska ligga på den gamla soptippen, så måste man ta fram en ny detaljplan…

– Ja, man började göra om den gamla för handel – men det vore bra om man kunde få en detaljplan som möjliggör för både handel och arenaverksamhet, säger Mathias Karlsson.

– Här finns bara fördelar. I Kronoparken (söder om sjukhuset) finns det dock ett sammelsurium av olika hinder, säger Tobias Eriksson.

Men IKO behöver en isyta till…

– Ja, men den ligger med i vårt arenaförslag, säger Mathias Karlsson.

”Visbyborna åker hit och badar”

MATHIAS KARLSSON

Det är två isytor, med möjlighet till en tredje, i ert förslag?

– Ja, området tillåter det.

Bandyn och friidrotten stannar kvar på Arena Oskarshamn i ert förslag?

– Ja, så blir det i sådana fall. Och badhuset byggs ut. Större badhus är en jätteviktig del. Badhuset är viktigt för oss. Visbyborna åker hit och badar, exempelvis, säger Mathias Karlsson.

”Och vi åker till Mönsterås – det är ju helt galet”

TOBIAS ERIKSSON

– Och vi åker till Mönsterås – det är ju helt galet, inflikar Tobias Eriksson.

Foto: Peter A Rosén

Dela gärna artikeln: