LISTA: Här är de mest olycksdrabbade vägarna i Oskarshamns kommun

LISTA: Här är de mest olycksdrabbade vägarna i Oskarshamns kommun

2022-12-19 Av av Oskarshamns-Nytt

Annons: Nationaldagen 6 juni

OSKARSHAMN

”Fredag den 23 december ser ut att bli en stor trafikdag i år då julafton är på en lördag. Försäkringsbolaget If har sammanställt statistik över landets mest olycksdrabbade vägar. Här är resultatet för Oskarshamns kommun”, skriver If i ett pressmeddelande.

”Julen är en av de stora trafikhelgerna. Under de senaste åren har mellan 48 och 122 personer årligen rapporterats skadade i jul- och nyårstrafiken i Kalmar län. Julen 2018 var den mest olycksdrabbade sedan 2015.”

”I år inträffar julafton på en lördag vilket ökar risken att trafiken koncentreras till slutet av veckan”, skriver If.

”Vi vet att många jobbar in i det sista före jul, och det finns en risk att stressen kulminerar på fredagen i år, precis som jultrafiken”

Johan Granholm, motorexpert på försäkringsbolaget If

– Vi vet att många jobbar in i det sista före jul, och det finns en risk att stressen kulminerar på fredagen i år, precis som jultrafiken. Om du har möjlighet att åka några dagar tidigare till julfirandet och ta extra pauser så att du är utvilad när du kör, det är något vi verkligen rekommenderar, säger Johan Granholm, motorexpert på försäkringsbolaget If.

Johan Granholm. Pressbild: Försäkringsbolaget If

”Jätteviktigt”

”Statistik från Transportstyrelsen visar att dödsolyckor inträffar varje år. I landet som helhet inträffar tio till tjugo dödsolyckor per år under jul- och nyårsveckorna. I Kalmar län har sammanlagt 7 personer avlidit i trafikolyckor sedan början av 2010-talet. 2018 och 2021 var de mörkaste julloven i Kalmar län, då tre personer omkom i trafiken under jul- och nyårshelgerna.”

”Risken för olyckor ökar när många ska ut på vägarna samtidigt, men det finns sätt att minska riskerna.”

– Det är jätteviktigt att du ser till att dina vinterdäck har bra mönsterdjup. Vi rekommenderar minst 4 till 5 millimeter och att du fyller på spolarvätska och ser till att du har med dig varningstriangel, snöskyffel, isskrapa, reflexväst, filtar och något att äta och dricka. För alla elbilister rekommenderar vi att du planerar in lite tätare laddstopp då risken att fastna i köer är mycket stor i jultrafiken. Du bör leta upp en laddare när du har cirka 30 procent kvar av batteriet, säger Johan Granholm.

”Vädret och väglaget gör att antalet olyckor varierar från år till år”

Johan Granholm

”Hur mycket en elbil drar för att hålla värmen varierar ganska mycket beroende på märke och modell, men det kan löna sig att sänka både hastighet och innertemperaturen några grader och använda stols- och rattvärme istället för att förlänga räckvidden”, skriver If.

”Sett till landet som helhet är det just dagarna före julafton som är de mest riskfyllda på vägarna. Under själva julafton inträffar, historiskt sett, relativt få olyckor.”

– Vädret och väglaget gör att antalet olyckor varierar från år till år, men över tid ser vi en positiv trend i att trafikolyckorna minskar, säger Johan Granholm.

Tips: Vinterrusta bilen – kör säkrare med bilen i vinter | If

Här är Oskarshamns mest olycksdrabbade vägar

”För att få en bättre bild av var bilister bör vara särskilt uppmärksamma har If begärt ut statistik över de mest olycksdrabbade vägsträckorna i alla kommuner”, skriver If.

”I Oskarshamn är E22 mest olycksdrabbad sett till de senaste sex åren (observera att detta gäller hela året, inte bara julhelgen). Där har 80 olyckor rapporterats.”

Mest olycksdrabbade vägar i Oskarshamns kommun:

VägAntal olyckor 2015–2021
E2280
Väg 3728
Väg 71112
Åsavägen8
Stengatan6
Stångehamnsvägen6
Väg 6536
Verkstadsgatan4
Södra Fabriksgatan4
Saltviksvägen3
Stengatan, Södra Långgatan3
Väg 6503
Södra Långgatan3
E22/Döderhultsvägen3
Väg 7573
Väg 37/Stora vägen3
Väg 642/Kustvägen3
Väg 7503
Väg 7173
Väg 7433

E22:an. Foto: Peter A Rosén
Graf: Skadade i trafikolyckor 20 december-12 januari i Kalmar län
Graf: Flest olyckor sker dagarna innan julafton

Ifs checklista för bilresan i jul

 • Var utvilad, ta god tid på dig och rasta ofta.
 • Anpassa hastigheten till väglag och trafiken – håll avstånd.
 • Välj en säker väg. Var extra försiktig på landsvägar som inte är möteseparerade.
 • Packa rätt: Tung last ska placeras så långt fram i bilen som möjligt. Om du har en kombibil använd lastnät eller ett lastgaller. Tänk på att vid en kollision i 50 kilometer i timmen väger en 20-kilos resväska ett ton.
 • Använd vinterdäck med minst 4 mm mönsterdjup
 • Testa frysskyddet i kylaren, vid behov fyll på med glykol som klarar temperaturer ner till 30-40 minusgrader
 • Se till att kärlet med spolarvätska är fyllt, ha gärna med en färdigblandad i reserv.
 • Journumret till ditt försäkringsbolags vägassistans bör läggas in i mobilen före avfärd – du hittar det på respektive bolags hemsida.
 • Se till att ta med följande i bilen:
  – Snöskyffel och en plastflaska grus – om du kör fast
  – Varningstriangel och reflexväst
  – Bogserlina och startkablar – om du behöver hjälpa andra
  – Varma kläder och filtar – för att hålla värmen

Metod

”Uppgifterna om antalet olyckor avser polis- och sjukhusrapporterade olyckor under tidsperioden 20 december till 12 januari. Statistiken publiceras av Transportstyrelsen.

När det gäller de mest olycksdrabbade vägarna i Oskarshamn har vi gjort ett uttag från trafiksäkerhetsdatabasen Strada genom Transportstyrelsen. Olyckorna rapporteras in från polisen och kopplas sedan till vägnamn från nationella vägdatabasen. Vissa platser har förutom vägnummer även ett namn – ett mot eller väg. Dessa redovisas med ’/’ mellan namnen. Olyckor som sker i korsningar och påfarter redovisas här med vägnamnen separerade av ett komma”, skriver försäkringsbolaget If.

Foto: Pressbild/Försäkringsbolaget If (överst)

Dela gärna artikeln med dina vänner: