Lönerna på Scania i Oskarshamn sänks med 7,5 procent

2020-03-20 0 av Peter A Rosén

OSKARSHAMN

Arbetarnas löner på Scania sänks med 7,5 procent under tvåveckorsperioden då fabriken i Oskarshamn är nedstängd.

Avtalet mellan facket och arbetsgivaren blev klart på fredagen.

Oskarshamns-Nytt har tidigare berättat att Scaniafabriken i Oskarshamn kommer att vara stängd under en tvåveckorsperiod, med start kommande onsdag.

Mikael Johansson är ordförande för verkstadsklubben i Oskarshamn.

Är ni nöjda från det fackliga perspektivet?

– Ja, man får väl ändå säga att det blev bra, med tanke på hur förutsättningarna ser ut. Vi befinner oss i en krissituation, svarar han.

– Det är ingen som vet hur länge det här fortsätter.

De tre fackklubbarna i Oskarshamn, Södertälje och Luleå har under de senaste dagarna förhandlat om ett korttidspermitteringsavtal.

Avtalet har träffats inom ramen för den centrala överenskommelsen som har gjorts efter att regeringen beslutade om en möjlighet till statligt krisstöd för 60 procents arbetstidsminskning, något som motsvarar 30 arbetsbefriade dagar under perioden 23 mars till och med 31 maj.

Arbetsbefrias

Mellan 25 mars och 13 april arbetsbefrias de verkstadsanställda, och produktionsnära tjänstemän, på Scania.

För återstoden av avtalsperioden avgörs graden av arbetstidsminskning av den aktuella orderingången och den leveranskapacitet som finns tillgänglig hos Scania och leverantörerna.

”Under nästa vecka kommer den detaljerade tillämpningen av avtalet kring korttidsarbete för tjänstemän, inklusive undantag för verksamhetskritiska funktioner, att kommuniceras och därmed arbetar tjänstemännen under nästa vecka”, skriver facket och arbetsgivaren i en ”partsgemensam kommunikation”.

”I flera europeiska länder finns möjlighet till permitteringsstöd, liknande det som den svenska regeringen nyligen beslutat om. Vid Scanias produktionsanläggningar i Nederländerna och Frankrike kommer statliga permitteringsavtal också att tillämpas, med anledning av det produktionsstopp som införs”, skriver facket och arbetsgivaren.

TEXT

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

FOTO: DAN BOMAN