LÖRDAGSKRÖNIKAN
Sociala medier…
Har ni det? Hur använder ni dem?
Läser ni bara?
Skriver inlägg eller delar information?
De allra flesta av oss kommer dagligen i kontakt med flera sociala medier på olika sätt.
Är det bra eller dåligt?
Kanske är det omöjligt att svara på, men nog fasen är det lättare nu att få information om allt möjligt som händer i världen.
Eller så är det lättare att bli helt vilseledd genom olika typer av desinformation eller rena lögner.
Själv har jag Facebook, Twitter som numera heter X och Instagram, men jag skriver inte så mycket alls numera.
Visst blir det lite inlägg på Facebook, bland annat så delar jag mina krönikor och lägger ut en och annan lyckad naturbild, men Instagram och X är väldigt sparsamt. Framför allt X som jag en gång i tiden mest skaffade för att följa olika idrottsföreningars matchuppdateringar när jag extraknäckte som sportjournalist.
Jag har nu förstått att Facebook mest är för oss i den äldre generationen och det är ju dit man numera räknas vare sig man vill eller inte. Hos de yngre som till exempel mina elever är det väl snapchat och TikTok som gäller.
Hur som helst så tror jag att vi alla hade mått väldigt bra av att få lite mindre av sociala medier under en period. Flödet av information, lögner, nyheter vinklade utifrån olika intressen och en väldans massa skit är nästintill oändligt och om man börjar följa eländet är det lätt att fastna.
“Inte haft tid eller ork”
Själv har jag tidigare läst väldigt mycket på Twi… förlåt X, men jag har på senare tid skurit ner på scrollandet i flödet. Jag kan säga att det har påverkat mitt blodtryck och välbefinnande i en positiv riktning, även om orsaken till minskningen beror på att jag inte haft tid eller ork att hålla mig ”uppdaterad”.
Så mycket skit det kastas mellan olika personer och grupper. Folk tänker verkligen inte innan de skriver och de gäller så väl vanliga ”Svenssons” ute i landet som politiker och kändisar. Ibland baxnar man över både graden av dumhet, okunnighet och uselt språkval från Sveriges ”elit”. Ja, herrejösses. Jag tror att många av våra folkvalda på olika nivåer och andra skribenter i kultureliten hade behövt en korrekturläsare innan de postade sina inlägg eller kommentarer.
Det är ju dessutom otroligt lätt att snabbt plantera falska nyheter och överdrifter i flödet och även om den stora majoriteten har förmåga att se vad som är sant eller inte, eller åtminstone kritiskt granska informationen så finns det tillräckligt med idioter som sväljer de mest otroliga dumheter med hull och hår utan att blinka. Sedan delar man vidare och så är idiotsnöbollen i rullning.
“Hårresande”
För att inte tala om tonen i kommentarsfälten. Den är hårresande katastrofal ibland.
Det är för enkelt att sitta bakom ett tangentbord och häva ur sig gallimattias i skydd av ett anonymt användarnamn. Det bidrar ju inte till ett bättre debattklimat i samhället heller direkt.
Våra ungdomar får ju allt detta rakt i ansiktet dygnet runt. De matas med ideal om hur man ska vara och se ut för att nå framgång. Snacka om att få en skev bild av verkligheten.
Mobbningen har ju också till stor del flyttat in från skolgården till mobilen eller paddan. Kommentarer i en chatgrupp eller ett elakt svar på ett inlägg kan göra nog så mycket skada som en knuff eller några hårda ord i korridoren. Dessutom är det svårare för vuxenvärlden att upptäcka.
“Behöver inte veta precis allt”
Syftet med sociala medier var en gång, som så mycket annat, gott och skulle var en möjlighet att hålla kontakt människor emellan. Nu är de i mångt och mycket en plattform för propaganda i olika former, även om det fortfarande går att använda dem vettigt på ett personligt plan om man har förmågan att stå emot all desinformation och reklam som sköljer över en.
Jag tror att vi alla skulle må lite bättre av att stänga ner en del av våra sociala medier. Att göra världen lite mindre. Man behöver inte veta precis allt och kan inte alltid avgöra vad som är sant eller inte.
Självklart är det viktigt att hänga med i nyhetsflödet, men det är inte så svårt att göra utan att sitta med näsan i en skärm dagarna i ända.
Det är inte utan att man undrar över vad som skulle hända om vi utlyste en skärmfri dag i Sverige, eller varför inte en helg. Förmodligen hade det blivit panik.
Ibland skojar vi lite äldre om vad som hade hänt om man skickat ut ett gäng tonåringar på tältläger i skogen en vecka helt utan mobiler. Hur hade de fixat den situationen?
“Spännande och skrämmande”
Å andra sidan ska man kanske inte göra sig lustig på ungdomarnas bekostnad, vi vuxna är inte så dåliga på att fastna i våra mobiler heller. Vi har också vant oss vid att ha hela världen tillgänglig i handen.
När jag var tonåring på 80-talet fanns det fortfarande telefonkiosker och det gick inte att i sin vildaste fantasi föreställa sig den utveckling som lett oss fram till idag. Inom decennier så finns det knappt inte några människor kvar som vet hur det var innan internet blev var mans egendom i en lur.
Frågan är vad utvecklingen tar oss härnäst. Det är både spännande och skrämmande.
Nu lägger jag undan datorn och mobilen och önskar er alla en trevlig helg!
Genrebild: Freepik