Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

ANNONS

Aktuellt

ORON: Ska de stänga Oskarshamns sjukhus?

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

OSKARSHAMN/LÄNET

”Vad döljer sig i majoritetens ”utsträckta hand”?”, skriver Moderaterna och Kristdemokraterna i Region Kalmar län i ett pressmeddelande på fredagen.

”Den politiska majoriteten i Region Kalmar län – Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet – säger sig vilja sträcka ut en hand till oppositionen. Detta skedde genom ett medieutspel under gårdagen”, konstaterar M och KD.

”Det är svårt att ta deras utspel seriöst”

Malin Sjölander (M), regionråd i Region Kalmar län

– Det är svårt att ta deras utspel seriöst. Om majoriteten menade allvar med att de vill ha någon form av överenskommelse skulle de givetvis ha kontaktat oss med något konkret, i stället för att skicka luddiga pressmeddelanden till medier. Vi har i åratal föreslagit en total genomlysning av regionen för att identifiera möjliga besparingar, det har inte gjorts på 20 år.  Det har majoriteten röstat nej till, varje gång. Trots att regionens förvaltningar gör underskott på 400 miljoner kronor påstår majoriteten att regionen har ordning på ekonomin. Det går inte att nå ”samsyn” kring ekonomi med ett gäng som bara ser vad de vill se, säger regionrådet Malin Sjölander (M).

Malin Sjölander (M)
Malin Sjölander (M). Arkivfoto: Peter A Rosén

”Ska de ställa av ambulanser?”

Jimmy Loord (KD), regionråd

– Majoriteten har aldrig brytt sig om att förankra eller söka breda uppgörelser. Men nu signalerar de att de vill ha någon slags borgfred. Jag kan bara tolka det som att Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet vill ha oppositionens tysta eller aktiva stöd inför stora kommande besparingar och nedläggningar. De skriver i sitt pressmeddelande att de vill vara transparenta. Berätta då för invånarna vad som planeras. Ska de ställa av ambulanser? Lägga ner Tjustbanan? Stänga Oskarshamns sjukhus? Vad döljer sig i den utsträckta handen, säger regionrådet Jimmy Loord (KD).

Jimmy Loord (KD)
Jimmy Loord (KD). Arkivfoto: Peter A Rosén

– I deras pressmeddelande finns också obegriplig kritik mot regeringens budget. Det är inte regeringens ansvar att rätta till underskotten i Region Kalmar län, det ansvaret har väljarna gett oss regionpolitiker. Region Kalmar län har dragits med budgetunderskott i över ett decennium, oavsett vem som varit statsminister i Stockholm. Deras gnäll på statsbudgeten är bara ett sätt att försöka flytta ansvaret för regionens havererade ekonomi till regeringen. Men det är inte regeringen som styrt regionen i 16 år, det är Socialdemokraterna, säger Malin Sjölander.

”Ganska besviken”

– Jag är ganska besviken på att man inte tagit någon personlig kontakt för att uppriktigt diskutera de här frågorna. Det tyder på att det inte är helt seriöst menat. Nu blir det bara ett PR-trick där man kritiserar oss och välkomnar oss på samma gång. Det känns faktiskt inte så inbjudande. Ett sådant ledarskap bådar inte gott inför de kommande tre åren. Men jag har en hälsning som kanske kan muntra upp dem. Har ni redan gett upp efter tre månader så är vi beredda att ta över, säger Jimmy Loord.

Leif Axelsson (SD), oppositionsråd i Oskarshamns kommun, är lika orolig som Jimmy Loord. Läs om det här.

Läs svaret från regionrådet Peter Wretlund (S) här.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS