ANNONS

Ansiktsbild på Peter Wretlund (S), ordförande i Smålandshamnar AB
Peter Wretlund (S). Arkivfoto: Peter A Rosén

Peter Wretlund (S) dementerar till 110 procent: “Det handlar absolut inte om Oskarshamns sjukhus”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

– Det handlar absolut inte om Oskarshamns sjukhus. Det kan vi dementera till 110 procent. Vi sträcker ut handen till oppositionen för att prata om att ta ett ekonomiskt ansvar i största allmänhet i svåra tider – när vi har en regering som inte skjuter till de statsbidrag som krävs ute i kommuner och regioner. Då handlar det varken om Tjustbanan, Oskarshamns sjukhus eller några ambulanser, säger regionrådet Peter Wretlund (S) till ON på fredagseftermiddagen.

”Vad döljer sig i majoritetens utsträckta hand?”, stod det i rubriken på ett pressmeddelande som Moderaterna och Kristdemokraterna i Region Kalmar län skickade ut på fredagen.

“Ställa av ambulanser?”

– Majoriteten har aldrig brytt sig om att förankra eller söka breda uppgörelser. Men nu signalerar de att de vill ha någon slags borgfred. Jag kan bara tolka det som att Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet vill ha oppositionens tysta eller aktiva stöd inför kommande besparingar och nedläggningar. De skriver i sitt pressmeddelande att de vill vara transparenta. Berätta då för invånarna vad som planeras. Ska de ställa av ambulanser? Lägga ner Tjustbanan? Stänga Oskarshamns sjukhus? Vad döljer sig i den utsträckta handen?

Det sa regionrådet Jimmy Loord.

Leif Axelsson (SD), oppositionsråd i Oskarshamns kommun, hakade på:

– Jag reagerade starkt när jag läste rubriken och artikeln i Oskarshamns-Nytt. Vad döljer sig bakom majoritetens utsträckta hand till oppositionen? Jag är lika orolig som Moderaterna och Kristdemokraterna, måste jag säga. Är det något som sker uppe på Oskarshamns sjukhus? I sådana fall anser jag att de ska sluta med det omedelbart. Förändringar på Oskarshamns sjukhus har inte förankrats politiskt. De får inte röra Oskarshamns sjukhus, sa han, bland annat.

Varför vill majoriteten ha med sig oppositionen på ”båten”?

– Oppositionen vill vara med och lyssna och ta ansvar – det är något som de har efterlyst många gånger. Och det är egentligen det vi säger – ja, då får ni vara med i de här sammanhangen. Kom inte med kostnadsfördyrande förslag och drömmar och visioner. Nu har vi ett väldigt allvarligt ekonomiskt läge, på grund av krig, inflation och en regering som hitintills inte har satsat tillräckligt mycket pengar på kommuner och regioner, svarar Peter Wretlund, som betonar att det är helt fel att lyfta in Oskarshamns sjukhus i det här sammanhanget.

“Det handlar verkligen inte om sjukhuset”

Peter Wretlund (S), regionråd

– Det handlar verkligen inte om sjukhuset. Det vill jag – som Oskarshamnspolitiker – vara supertydlig med. Då drar man en mycket förhastad slutsats. Det här handlar om ett allmänt resonemang – ett intellektuellt, allmänt resonemang om de tuffa tiderna. Många gånger har vi fått kritik för att vi inte sträcker ut handen till oppositionen. Nu gör vi det i det här sammanhanget – och då blir vi bemötta på det här sättet.

– Det är väldigt synd och beklämmande att man inte kan föra ett resonemang utan att vrida och vända på den utsträckta handen.

Det är inte aktuellt med några neddragningar eller förändringar på Oskarshamns sjukhus?

– Nej, vi pratar inte om Oskarshamns sjukhus i det här sammanhanget. Vi pratar om ekonomin i största allmänhet. Vi för ett allmänt resonemang utan att vara inne på objektsnivå.

Men ni landar väl på objektsnivå sedan?

– Jo, det gör man. Men det är ett annat steg. Men nu vet vi inte ens något om några belopp, svarar Peter Wretlund.

Det finns ingen anledning till oro när det gäller Oskarshamns sjukhus, med andra ord?

– Nej, absolut inte.

Blir det besparingar, så kommer de att genomföras någon annanstans, kanske?

– Ja, absolut. Men jag sitter inte inne med den kunskapen. Det gör inte någon. Det får vi ta vid det tillfället. Men här för vi ett samtal, i enlighet med pressmeddelandet som skickades ut – och helt plötsligt dyker man ned och pratar om ett enskilt objekt.

Men kan du förstå att de känner en oro för att det kan dölja sig något bakom den utsträckta handen?

– Det är klart att alla är oroliga över den ekonomiska utvecklingen. Vi behöver inte vara några ekonomiprofessorer för att kunna förstå allvaret. Det finns en oro både inom privatekonomin och världsekonomin – och inom region- och kommunekonomin. Ingen människa vet exakt hur framtiden kommer att se ut. Alla känner en oro. Men då behöver man ju inte krydda den oron överdrivet mycket. Då tar man inget ansvar, säger Peter Wretlund.

Arkivfoto: Peter A Rosén

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS