Oskarshamns-Nytt listar de tio bästa talarna bland politikerna i Oskarshamn

Oskarshamns-Nytt listar de tio bästa talarna bland politikerna i Oskarshamn

2020-09-27 Av av Peter A Rosén

OSKARSHAMN

Jag har funderat på det under en längre tid.

Och nu är det dags.

Här är de tio skickligaste talarna bland fullmäktigepolitikerna i Oskarshamns kommun, enligt mig.

Magnus Larsson (C). FOTO: PETER A ROSÉN
  1. Magnus Larsson, Centerpartiet. Ohotad etta. Verbalt sett är Magnus Larsson fullständigt överlägsen. Det är en fröjd att lyssna på honom när han kliver upp i talarstolen i fullmäktige. En naturbegåvning inom det retoriska området (och välskolad inom CUF och Centerpartiet). När han talar, så lyssnar man. Det går inte att undvika. Han är ruggigt påläst och oerhört snabb på att hitta vassa repliker. Magnus Larsson skulle, verbalt sett, befinna sig i toppskiktet även om han var verksam inom rikspolitiken. Inom politiken i Oskarshamn är Magnus Larsson, verbalt sett, den givna ettan. Sedan kommer ingenting, ingenting, ingenting – och sedan resten. Från plats två till tio är det väldigt jämnt.
  2. Laila Naraghi, Socialdemokraterna. Alltid påläst. Blir bättre och bättre på att hitta de bästa formuleringarna och replikerna. Men det är mil upp till Magnus Larsson, totalt sett.
  3. Mattias Bäckström Johansson, Sverigedemokraterna. Oerhört påläst. Och skicklig på att debattera. Men han är inte lika entusiasmerande som Magnus Larsson.
  4. Peter Wretlund, Socialdemokraterna. Trygg, folklig, omtyckt av de flesta, talar alltid så att folk förstår. Ganska snabb på att ge svar på tal. En stor tillgång för socialdemokratin i Oskarshamns kommun – och inom Region Kalmar län, förstås. Den trevligaste politikern i Oskarshamns kommun, enligt undertecknad.
  5. Anton Sejnehed, Socialdemokraterna. Rapp och påläst. Men ser man till helheten är det en bra bit upp till Magnus Larsson. Anton är dock ett stort framtidsnamn inom socialdemokratin i Oskarshamns kommun. Nästa kommunalråd, när Andreas Erlandsson slutar om typ tio år?
  6. Leif Axelsson, Sverigedemokraterna. En trevlig, engagerad och omtyckt politiker som alltid pratar så att folk förstår. Tydlig och duktig på att debattera.
  7. Lena Granath, Vänsterpartiet. Ytterst påläst i alla lägen. Har alltid svar på tal, men har en hel del att lära av Magnus Larsson när det kommer till det här med att vara entusiasmerande.
  8. Andreas Erlandsson, Socialdemokraterna. Hårt påläst, förstås. Det ska man vara som kommunstyrelsens ordförande. Men han spelar inte alls i samma liga som Magnus Larsson på den verbala fronten. Erlandsson har dock blivit bättre och bättre i talarstolen. Jag tycker att han har tagit stora kliv framåt sedan han blev kommunalråd. Och han är alltjämt ung för att vara politiker (44 år). Han kommer att klättra på den här listan framöver.
  9. Michael Erlandsson, Sverigedemokraterna. Påläst och skicklig politiker. Blir bättre och bättre. Men även han har mycket att lära av Magnus Larsson när det kommer till det här med att vara entusiasmerande.
  10. Johanna Wyckman, Liberalerna. Alltid påläst. En ung och skicklig politiker som bara blir bättre och bättre. Bra på att ge svar på tal. Hon kommer tveklöst att klättra på den här listan. Mycket hög potential.

TEXT

PETER A ROSÉN

peter@oskarshamns-nytt.se

Laila Naraghi (S). FOTO: SVERIGES RIKSDAG
Mattias Bäckström Johansson (SD). FOTO: PETER A ROSÉN
Peter Wretlund (S). FOTO: PETER A ROSÉN
Anton Sejnehed (S). FOTO: PETER A ROSÉN
Leif Axelsson (SD). FOTO: PETER A ROSÉN
Lena Granath (V). FOTO: PETER A ROSÉN
Andreas Erlandsson (S). FOTO: PETER A ROSÉN
Michael Erlandsson (SD). FOTO: PETER A ROSÉN
Johanna Wyckman (L). FOTO: PETER A ROSÉN
Dela gärna artikeln: