Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Plastföroreningar är ett globalt problem som ska upphöra till 2040: ”Kraftfulla åtgärder krävs”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

SVERIGE

De nordiska länderna presenterar en rapport med 15 globala åtgärder som kan få plastföroreningar att upphöra till 2040. Rapporten är ett bidrag till förhandlingarna om ett nytt internationellt avtal mot plastföroreningar som ska avslutas nästa år. ”Denna rapport understryker att kraftfulla åtgärder krävs”, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

Plastföroreningar är ett globalt problem och om inga åtgärder vidtas kan tillverkningen av ny plast öka med två tredjedelar. Den årliga mängden felhanterad plast nästan fördubblas och utsläppen av växhusgas väntas öka med 63 % fram till 2040 jämfört med nivåerna 2019. Rapporten anger att med 15 globala åtgärder kan den felhanterade plasten minska med 90 % och tillverkningen av ny plast kan minska med 30 % fram till 2040.    

”Under hela sin livscykel orsakar plasten växthusgasutsläpp som hotar våra globala klimatåtaganden och den biologiska mångfalden. Denna rapport understryker att kraftfulla åtgärder krävs. Sverige vill vara en del av lösningen i att utveckla ett ambitiöst globalt avtal och ta till vara på denna unika möjlighet att få ett slut på plastföroreningar”, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

Källa: Klimat- och näringslivsdepartementet

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS