Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Psykisk hälsa på schemat för åttondeklassare i Oskarshamn

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

OSKARSHAMN

”Nu ska medvetenheten kring psykisk hälsa stärkas bland ungdomar i Oskarshamns kommun. Under hösten genomförs programmet YAM, Youth Aware of Mental Health, i årskurs 8 på Vallhallaskolan, Rödsleskolan och Kristinebergskolan”, skriver Oskarshamns kommun i ett pressmeddelande.

”YAM är ett skolbaserat program där ungdomar samtalar och lär sig mer om psykisk hälsa i vardagen. Det är ett evidensbaserat program som även kan främja solidaritet och medkänsla mellan ungdomar. I YAM är det ungdomarnas röster som får höras, ungdomarna lyssnas på och deras upplevelser ligger till grund för övningarna”, skriver kommunen.

”Sofie Ellström och Felicia Lind, ungdomscoacher i Oskarshamns kommun, är utbildade YAM-instruktörer. Tillsammans med skolkuratorerna Roger Karlsson och Heli Petersson kommer de under hösten träffa åttondeklassarna på Vallhallaskolan, Rödsleskolan och Kristinebergskolan.”

”Får möjlighet att samtala”

– I YAM får ungdomarna möjlighet att samtala om vanliga situationer som är viktiga för dem. Det kan handla om till exempel humörsvängningar, relationer med kompisar och vuxna, ledsamhetskänslor eller stress. Eleverna får tillsammans reflektera över sina egna känslor i sådana sammanhang och diskutera hur utmanande situationer i det verkliga livet kan hanteras, säger Felicia Lind.

”Ämnet psykisk hälsa utforskas vid fem timslånga tillfällen i klassrummet över tre veckors tid. Detta genom samtal och rollspel med utgångspunkt i pedagogiskt material såsom en Powerpoint-presentation, affischer och ett elevhäfte som varje deltagare får behålla”, skriver kommunen.

– Varje deltagare har sina egna livserfarenheter och det finns mycket att lära av att olika åsikter får komma till tals. Vi fokuserar därför inte på att hitta enhetliga, identiska lösningar på problem utan tar istället hänsyn till elevernas känslor, vad som kan ligga bakom deras handlingar och vilket stöd de skulle kunna må bra av i en viss situation, förklarar Sofie Ellström.

”YAM kommer att köras vecka 41-43 på Vallhallaskolan och Rödsleskolan. På Kristinebergskolan körs YAM vecka 45-47”, skriver kommunen.

Foto: Oskarshamns kommun

Programmet YAM kommer att ledas av ungdomscoacherna Sofie Ellström (till vänster) och Felicia Lind (till höger). Till sin hjälp har de skolkuratorerna Roger Karlsson och Heli Petersson (i mitten).

+1
5
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS