Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

SD: ”Märkligt nog verkar Socialdemokraterna ha fått upp ögonen för att följa lagstiftningen”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

DEBATTARTIKEL

I en ON-artikel kan vi läsa om Socialdemokraternas syn på Sverigedemokraternas motion – och i vårt pressmeddelande kan ni läsa en annan version.

Märkligt nog verkar Socialdemokraterna ha fått upp ögonen för att följa lagstiftningen.

Det kanske de även skulle gjort innan de tog beslut om de olagliga parkeringsavgifterna i staden. 

Men det är klart att vi ska följa lagen.

Det ska vi alla.

Därför är det glädjande att se att Socialdemokraterna faktiskt hänvisar till lagen när de ska avslå vår motion.

”Missar den stora bilden”

Men de missar den stora bilden och de lagar som eventuellt redan brutits under socialdemokratins flagg.

Men vi måste börja med bakgrunden till hela historien för att alla ska få hela bilden.

Bakgrunden var en händelse som utspelade sig i en av våra kommunala grundskolor hösten 2023.

”Efter att en extern föreläsare hade besökt skolan hörde flera elever och föräldrar av sig till Sverigedemokraterna och berättade att föreläsaren hade pratat extremt ovårdat om sitt sexliv framför eleverna – samt försökt att påverka elevernas politiska åskådning på ett negativt och odemokratiskt sätt”

Ted Nyberg (SD) och Leif Axelsson (SD)

Efter att en extern föreläsare hade besökt skolan hörde flera elever och föräldrar av sig till Sverigedemokraterna och berättade att föreläsaren hade pratat extremt ovårdat om sitt sexliv framför eleverna – samt försökt att påverka elevernas politiska åskådning på ett negativt och odemokratiskt sätt.

Föreläsaren ska även ha gått till direkt attack mot ett invalt parti i kommunfullmäktige. Utöver det fick vårdnadshavarna bara en enda dags förvarning om föreläsningen som deras barn skulle delta i.

Sverigedemokraterna skrev därför en motion där vi vill att kommunen tar fram tydliga riktlinjer om vad externa föreläsare får säga och göra inför våra barn. Vi vill också ha bättre kommunikation mellan skola och föräldrar.

Denna motion har nu avslagits i bildningsnämnden, men kommer att komma upp för diskussion i kommunfullmäktige.

”Ska kunna känna sig trygga”

Sverigedemokraternas intension är att våra barn ska kunna känna sig trygga i skolan utan att bli utsatta för ovårdade beskrivningar om sexhandlingar – och inte bli påtvingade politiska uppfattningar ovanifrån.

En positiv bieffekt av Sverigedemokraternas motion skulle också bli att göra det enklare att följa andra lagar som nu kan ha brutits. Men denna bit vill inte Socialdemokraterna och deras stödpartier prata om alls. 

Om en extern föreläsare uttalat sig på ett ovårdat sätt om sitt sexliv framför elever och försökt att påverka elevernas politiska uppfattning, kan denne potentiellt ha brutit mot flera lagar och riktlinjer relaterade till skolans verksamhet och barns rättigheter. Exempelvis så kan denne föreläsare ha brutit mot skollagen, diskrimineringslagstiftningen samt lagstiftningen om barns rättigheter.

Skollagen fastställer att skolan ska främja elevernas utveckling mot att bli självständiga och ansvarstagande individer samt att ge dem en utbildning som präglas av respekt för alla människors lika värde och deras egna och andras integritet.

Enligt diskrimineringslagstiftningen kan föreläsaren ha gjort sig skyldig till brott om föreläsaren har uttryckt sig på ett sätt som kan uppfattas som diskriminerande, till exempel genom att påverka elevernas politiska åsikter på ett sätt som kränker deras rättigheter – eller genom att använda nedlåtande språk om kön eller sexuell läggning.

”Det ska tilläggas att Sverigedemokraterna inte är ute efter att berätta för verksamheten hur den ska bedrivas i stort, utan i stället hjälpa den att följa lagstiftningen”

Om föreläsarens beteende har kränkt elevernas integritet eller på annat sätt stridit mot deras rättigheter som barn, kan detta bryta mot lagstiftningen som skyddar barns rättigheter och välfärd.

Således är motionens intensioner mycket goda. Men det ska tilläggas att Sverigedemokraterna inte är ute efter att berätta för verksamheten hur den ska bedrivas i stort, utan i stället hjälpa den att följa lagstiftningen och genom detta göra skolan till en tryggare plats, fri från odemokratisk politisk påverkan och ovårdade sexuella beskrivningar.

”Har rätt i sak”

Oavsett vad som händer med motionen i fullmäktige så hoppas vi att vår opinionsbildning gjort det tydligt var Sverigedemokraterna står i frågan och att det blir bättring. Att Socialdemokraterna och Moderaterna försöker dribbla bort frågan med teknikaliteter är ett bevis på att vi har rätt i sak.

Det finns inget annat än stolthet som hindrar den socialdemokratiska kommunmajoriteten att säga: ”Helt klart har det brustit någonstans och Sverigedemokraterna har rätt, även i denna fråga”. 

Vårt arbete som oppositionsparti är att fortsätta stå med blåslampan i nacken på Socialdemokraterna och deras stödparti Moderaterna när något är fel i våra verksamheter.

Att vi sverigedemokrater kommer att göra vår plikt, när andra inte vill eller kan, det kan ni vara trygga med.

Ted Nyberg (SD)

Ledamot i bildningsnämnden i Oskarshamns kommun

Leif Axelsson (SD)

Oppositionsråd i Oskarshamns kommun

Ted Nyberg (SD)
Ted Nyberg (SD). Foto: Sverigedemokraterna
Leif Axelsson (SD), oppositionsråd i Oskarshamns kommun.
Leif Axelsson (SD), oppositionsråd i Oskarshamns kommun. Foto: Peter A Rosén
+1
24
+1
4
+1
0
+1
3
+1
0
+1
0
+1
3

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS