SMHI varnar för snö och vind – orange varning har utfärdats

SMHI varnar för snö och vind – orange varning har utfärdats

2021-11-30 Av av Annicka Gunnarsson

ANNONS: Kommunfullmäktige i Oskarshamn 12 juni 2023

VÄDER

SMHI har utfärdat en orange varning för vind i kombination med snöfall som gäller stora delar av Kalmar län och Öland. Lokalt kan det komma upp emot 30 centimeter snö onsdag 1 december till torsdag 2 december. Räkna med mycket begränsad framkomlighet på vägar, förseningar i kollektivtrafiken och strömavbrott.

Ett lågtryck passerar över södra Sverige under onsdags- och torsdagsdygnet förväntas enligt SMHI:s prognos orsaka kraftigt snöfall, 20-30 cm snö kan komma att falla under perioden. Som blåsigast blir det under onsdag eftermiddag och kväll, uppemot 6-9 m/s. Lågtryckets exakta utveckling är svårbedömt. Det betyder att det finns osäkerhet kring var de största snömängderna hamnar och hur kraftig vinden blir.

Räkna med störningar i trafiken

SMHI har utfärdat en orange varning som gäller stora delar av Kalmar län. Vid orange varning ska du räkna med mycket begränsad framkomlighet på vägar som inte hinner att röjas från snö eller stopp i trafiken på grund av trafikolyckor.

Krissamverkan i Kalmar län uppmanar alla att följa löpande uppdateringar av väderläget.

Risk för strömavbrott

Om du ska resa kollektivt med buss, tåg eller flyg – utgå från att det blir förseningar eller inställda avgångar. Snöfall innebär också att risken för elavbrott ökar som i sin tur kan leda till olika typer av störningar.

– Vi har förstärkt beredskapen både för fältpersonal och i driftcentralen och följer väderläget noga, skriver Peter Hjalmar, regionchef syd på E.ON i ett pressmeddelande.

Området som SMHI utfärdat orange varning men tänk på att lågtryckets exakta utveckling är svårbedömt. Små ändringar i lågtryckets bana påverkar både vindens styrka och var de största snömängderna hamnar. Karta: SMHI

Foto: Freepik

Grafik: SMHI

Dela gärna artikeln med dina vänner: