Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Andreas Erlandsson (S): ”Nu ligger det en död hand över vårt planeringsarbete”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

OSKARSHAMN

Vi har tidigare berättat att den politiska majoriteten i kommunen vill möjliggöra för en logistik- och företagspark i södra delen av Oskarshamn.

En detaljplan för del av Djurhult 1:5, med flera fastigheter, Kvastmossen logistik- och företagspark antogs i fullmäktigeförsamlingen den 11 april förra året – men detaljplanen överklagades av ett antal föreningar och efter att Försvarsmakten därefter yttrat sig till domstolen tog mark- och miljödomstolen ett beslut om att överlämna ärendet till regeringen för prövning.

Regeringen har ännu inte tagit ställning i frågan – därför har kommundirektören Henrik Andersson och kommunstyrelsens ordförande Andreas Erlandsson (S) nu fått i uppdrag att fram en skrivelse om att regeringen måste prioritera ärendet i fråga.

Ärendet har behandlats i både kommunstyrelsens arbetsutskott och kommunstyrelsen.

”Nu måste den här regeringen skynda på det här ärendet”

Andreas Erlandsson (S), ordförande i kommunstyrelsen i Oskarshamn

– Det här är ju vårt stora industriområde. Ärendet hamnade alltså på regeringens bord (6 juli 2022) – sedan var det val och departement har lagts ned och slagits ihop. Vi har gjort våra utredningar – nu måste den här regeringen skynda på det här ärendet. Nu ligger det en död hand över vårt planeringsarbete. Det hela handlade om höjder i detaljplanen – om hur högt vi får bygga. Det var försvaret som hade synpunkter på det. Men nu måste regeringen hantera ärendet, så att det inte blir liggandes. Vi behöver ha rådighet över detta, säger Andreas Erlandsson.

Andreas Erlandsson (S), ordförande i kommunstyrelsen i Oskarshamns kommun.
Andreas Erlandsson (S), ordförande i kommunstyrelsen i Oskarshamns kommun. Foto: Peter A Rosén

Kustlandspartiet har en annan åsikt i frågan, vilket framgick med all önskvärd tydlighet under kommunstyrelsesammanträdet i tisdags.

Partiet skrev så här i ett yrkande:

”Vi har i dag redan för många områden som är eftersatta, samt att vi bör prioritera att öka attraktiviteten och minska stämpeln som industristad. Vi behöver prioritera kommunens basuppdrag. Prioritera det som gör att man vill och har råd att bo kvar och verka i kommunen. Företagen har redan i dag svårt att rekrytera den personal som de behöver. Därför yrkar vi avslag.”

Mathias Karlsson, partiledare för Kustlandspartiet i Oskarshamns kommun, pratar på en pressträff i Oskarshamn.
Mathias Karlsson, Kustlandspartiet. Foto: Peter A Rosén

Kustlandspartiet ville också genomföra förändringar i texten under rubriken ”Konsekvenser för barn och unga”:

”Förslaget bedöms få stora konsekvenser. Stora markområden för rekreation i närområdet påverkas. En viktig miljö för biologisk mångfald försvinner och påverkar unga på lång sikt. Resurser som redan är knappa i barnomsorg och skola kommer att minskas ännu mer på grund av stora kostnadsökningar för kommunen.”

Partiet fick dock inte igenom den ändringen.

Så här står det under rubriken ”Konsekvenser för barn och unga”:

”Förslaget bedöms inte få några direkta konsekvenser för barn och unga.”

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS