Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Beslut: De styrande partierna i Region Kalmar län lägger 2,7 miljoner kronor på klimatåtgärder

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LÄNET

”SCV-majoriteten i Region Kalmar län beslutar om 2,7 miljoner i klimatåtgärder.”

Det är rubriken på ett pressmeddelande som majoritetspartierna – Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet – skickade ut på tisdagen.

”I den antagna SCV-regionplanen för 2023 avsatte Region Kalmar län totalt 2,7 miljoner kronor för klimatkompenserande åtgärder. Åtgärderna ska bidra till att minska regionens klimatpåverkan”, skriver partierna.

”På regionstyrelsens sammanträde imorgon, onsdag 12/9, fattas beslut om vilka insatser som ska prioriteras under året. De åtgärder som föreslås är:

  • 1,2 miljoner till inköp av fossilfritt biojetdrivmedel
  • 1,4 miljoner till stöd för utbyggnad av laddinfrastruktur
  • 100 000 kr för att köpa in flergångsinstrument inom vården”

– SD-regeringen verkar uppenbarligen ha glömt bort klimatet och vikten av en bra miljöpolitik, men det har vi i SCV-majoriteten inte gjort. I Region Kalmar län genomför vi nu en rad åtgärder i syfte att klimatkompensera. Det blir en win-win när vi ställer om till nya gröna sätt och samtidigt stärker vår verksamhet. Det känns väldigt bra att vi från Region Kalmar län är med och bidrar till minskade utsläpp genom grönt flyg, ny laddinfrastruktur och flergångsinstrument istället för engångsinstrument i vården, säger Angelica Katsanidou (S), regionstyrelsen ordförande.

Angelica Katsanidou (S), regionstyrelsens ordförande i Region Kalmar län
Angelica Katsanidou (S), regionstyrelsens ordförande i Region Kalmar län. Arkivfoto: Peter A Rosén

– Vi behöver fortsätta verka för en fungerande laddinfrastruktur för elbilar. Det är viktigt att vi gör detta över hela länet för att skapa goda förutsättningar för den gröna omställningen av fordonsflottan. Det finns planer att installera laddstolpar vid flertalet av regionens verksamheter och med hjälp av dessa pengar kan vi nu ansöka Klimatklivet/Ladda bilen hos Naturvårdsverket och på så sätt växla upp pengarna så att vi kan genomföra detta fortare, säger Karin Helmersson (C), vice ordförande i regionstyrelsen.

Karin Helmersson (C)
Karin Helmersson (C). Arkivfoto: Peter A Rosén

– Vi är en stor gles region som behöver satsningar i hållbara transporter och infrastruktur. Men vi kan också göra en hel del i våra egna verksamheter.
Tidigare år så har vi avsatt medel från klimatkompensationen för att fasa ut engångsinstrument i vården till förmån för flergångsinstrument. Arbetet är inte klart och därför avsätter vi pengar till detta även i år. För oss i SCV-majoriteten är det väldigt viktigt att vi håller i arbetet och gör det långsiktigt hållbart, säger Lena Granath (V), ledamot i regionstyrelsen.

Lena Granath (V)
Lena Granath (V). Arkivfoto: Peter A Rosén

Foto: SCV-majoriteten (överst)

+1
0
+1
1
+1
0
+1
1
+1
1
+1
0
+1
4

ANNONS

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS