Första spadtaget till Hjortbergets nya lift togs på onsdagen

Första spadtaget till Hjortbergets nya lift togs på onsdagen

2021-10-13 Av av Annicka Gunnarsson

ANNONS: Kommunfullmäktige i Oskarshamn 12 juni 2023

OSKARSHAMN

”Nu kan vi äntligen påbörja arbetet med den nya liften i Hjortberget, vi är många som kämpat hårt för detta och längtat efter att kunna få börja”, skriver Jim Håkansson, ordförande i Hjortbergets skidklubb i samband med att första spadtaget togs på onsdagen.

Arbetet med att bygga en ny lift vid Hjortberget har pågått under lång tid. Hjortbergets skidklubb har arbetat hårt med att hitta finansiering till liftbygget och många företag och privatpersoner har köpt liftmeter á 5 000 kr för att få projektet i hamn.

– Vi har i många år arbetat tillsammans för att Hjortberget ska kunna utvecklas och det har de senaste åren skett mycket utveckling av platsen. Tidigare i år tog vi ett stort kliv i arbetet för att lösa en av de stora frågorna för platsens utveckling när vi gav ett bidrag om tre miljoner kronor till liften, men nu ser vi att det kan behövas mer pengar för att projektet ska komma i hamn, sade kommunalrådet Andreas Erlandsson (S) till vår tidning i maj när det stor klart att majoritetspartierna beslutat om ytterligare en garanti på 500 000 kr för att ro projektet i land.

Hjortberget avstängt under arbetet

På onsdagen togs det första spadtaget i det omfattande arbetet med liftbyggandet. Arbetet innebär att stora delar av Hjortberget kommer att vara en arbetsplats en tid framöver.

”Målsättningen är självklart att projektet ska gå så smidigt som möjligt, med minsta möjliga störningar för alla. Men, det innebär bland annat att vi är tvingade att stänga av belysningen i backen. Vi vet att det är en hel del personer som utnyttjar belysningen för att kunna träna i backen på kvällstid, men under liftbyggande kommer vi som sagt vara tvungna att koppla ur belysningen, och vi hoppas på er förståelse för detta”, skriver Jim Håkansson.

”Vi ber er också respektera att Hjortberget under en tid framåt är en arbetsplats, med stora maskiner och avspärrningar, så vi ber er vara uppmärksamma när ni vistas i området. Sprid gärna detta till familj, vänner och bekanta, så hoppas vi att vi snart har en ny, fin lift i vår härliga anläggning” avslutar Jim Håkansson.

FAKTA / HJORTBERGET

  • Hjortbergets skidklubb och Friluftsfrämjandet bedriver verksamhet på Hjortberget.
  • Hjortberget har en fallhöjd på 41 meter.
  • Skidbacken har tre olika nedfarter; Familjebacken, Teknikbacken och den nya Stallbacken.
  • Det finns en pulkabacke och flera grillplatser.
  • Hjortbergets skidklubb bedriver skidskoleverksamhet, säljer liftkort och anordnar skidresor.

Arkivfoto: Peter A Rosén

Dela gärna artikeln med dina vänner: