SVERIGE
ON har skrivit mycket om sjukförsäkringen och Försäkringskassan på sistone. På tisdagen gjorde vi en intervju med Anders W Jonsson, som är Centerpartiets talesperson i sjukförsäkringsfrågor. På onsdagseftermiddagen gav Mats Berglund (MP), som sitter i riksdagens socialförsäkringsutskott, sin syn på saken.
På onsdagskvällen svarade Clara Aranda (SD), ledamot i riksdagens socialförsäkringsutskott på våra frågor. Och i dag, fredag, svarar riksdagsledamoten och socialförsäkringsutskottets ordförande Jessica Rosencrantz (M) på våra frågor.
Hur kan riksdagen/regeringen hjälpa en kvinna som har hamnat i den här sitsen (för att undvika ett uttalande i det enskilda ärendet, så kan du se det som ett exempelfall)?
– Inledningsvis vill jag vara tydlig med att jag som riksdagsledamot inte bör eller ska kommentera enskilda fall, så en del av mina svar blir lite mer övergripande. Med det sagt har jag full förståelse för att kvinnan i artikeln upplever situationen som pressad, av såväl ekonomiska skäl som av hälsoskäl. Jag hoppas att hon blir frisk så snart som möjligt och att hon får möjligheten att komma tillbaka till arbetsmarknaden. Antingen genom omplacering hos sin arbetsgivare eller genom ett nytt jobb utifrån den utbildning hon har skaffat sig. Det bästa är självklart att en motsvarande situation inte uppstår. Vi vill ha en fungerande rehabiliteringskedja med tydliga tidsgränser. Det ökar möjligheterna för den sjukskrivne att återkomma till arbetsmarknaden. Är bedömningen att den sjukskrivne inte kan komma tillbaka till arbetsmarknaden så ska personen omfattas av sjukersättning.
Är det tänkt att Försäkringskassan ska vara så här hård mot människor som alltjämt är sjuka (återigen ett exempel, du behöver inte kommentera det enskilda fallet)?
– Det är inte tänkt att vara hårt mot de som är sjuka, tvärtom är det viktigt att alla som bor och arbetar i Sverige och täcks av den svenska socialförsäkringen också får ta del av de förmåner man har rätt till. Försäkringskassan ska betala ut ersättningar till dem som har rätt till det – men också vårda och värna vårt gemensamma välfärdssystem. Det är Försäkringskassan som prövar rätten till ersättning. Till sin hjälp har myndigheten bland annat uppgifter från arbetsgivaren, intyg från läkaren och uppgifter från den som ansöker. Därefter görs ett sammanvägt beslut utifrån gällande lagar och regler. I sammanhanget är det också viktigt att påpeka att Försäkringskassan bedömer arbetsförmågan och inte om någon är sjuk eller inte. Ett beslut om sjukpenning är alltid tidsbegränsat och vid dag 180 i rehabiliteringskedjan ska den försäkrades arbetsförmåga bedömas i relation till normalt förekommande arbeten på arbetsmarknaden. Jag vet också att Försäkringskassan hela tiden arbetar med att förbättra sina processer.
Vad ska en ensamstående och sjuk människa göra om hon/han inte får sjukpenning, A-kassa eller ekonomiskt bistånd?
– Ytterst kan kommunen pröva ekonomiskt bistånd som ekonomiskt skyddsnät, men det kräver bland annat att man uttömt alla andra alternativ.
Blir det inte dyrare för samhället att “strunta” i människor som har hamnat i en sådan här situation?
– Det offentliga ska inte ”strunta” i människor. Vi vill, som sagt, se en fungerande och aktiv rehabiliteringskedja så att människor som är sjukskrivna får hjälp i tid, utifrån tidsgränser, och kan återvända tillbaka till arbetsmarknaden.
Hur ser ni på ett förslag om att regleringsbrevet till Försäkringskassan skrivs om och att det där tydligt framgår att FK inte längre ska anlita medicinska rådgivare, utan i stället gå på vad läkarna skriver i sjukintygen? Således att makten landar hos läkaren och inte hos den medicinska rådgivaren.
– Moderaterna har inte något sådant förslag. Men i sammanhanget vill jag nämna att frågan om sjukskrivande läkares bedömning av arbetsförmågans nedsättning behöver ges större tyngd i sjukpenningärenden relativt nyligen har utretts. Utredningen överlämnades till regeringen i höstas och bereds just nu i regeringskansliet. Moderaterna har motionerat i riksdagen om att Försäkringskassan ska kunna sätta upp kvalitetskrav för vårdgivare som skriver ut vårdintyg. Det kan exempelvis handla om att läkarna ska ha vissa kunskaper i hur arbetsförmåga bedöms och om reglerna i sjukförsäkringen, säger Jessica Rosencrantz.
Foto: Axel Adolfsson
Chefredaktör & ansvarig utgivare