Lisbeth Lindberg (L) ryter till: ”Jag tycker att Mathias borde avgå genast”

Lisbeth Lindberg (L) ryter till: ”Jag tycker att Mathias borde avgå genast”

2022-05-04 Av av Peter A Rosén

OSKARSHAMN

Lisbeth Lindberg (L) tycker att Mathias Karlsson borde avsäga sig oppositionsrådsposten och övriga uppdrag inom Oskarshamns kommun.

– I anständighetens namn, säger hon till ON på onsdagen.

Lisbeth Lindberg (L). Foto: Peter A Rosén

I en intervju med ON tidigare på onsdagen sa Mathias Karlsson att några liberaler har sagt att de vill att han ska stanna kvar som oppositionsråd ett tag till, tills processen med att ta fram en ersättare är klar.

”Vilka då? Det är lätt att påstå”

LISBETH LINDBERG (L)

– Vilka då? Det är lätt att påstå. Det kan hända att det finns någon som tycker så – men jag tycker att Mathias borde avgå genast. Vi är på gång med att ta fram en ersättare – det är klart till fullmäktigesammanträdet i juni, säger Lisbeth Lindberg, som berättar att hon reagerade extra mycket på vad Mathias Karlsson sa till Oskarshamns-Nytt den 29 april.

Där berättade han att hans tanke var att informera Liberalerna om sitt avhopp, och planerna på ett nytt parti, under ett styrelsemöte.

– Men jag och Lisbeth Lindberg satt där själva – det kom inte fler. Sedan trodde jag inte att det här skulle komma ut så snabbt som det gjorde – så jag tänkte att jag hinner informera alla berörda personligen, på rätt sätt, sa han.

”Ett starkt gäng”

– Tre personer var sjuka vid det tillfället – och kallelsen till mötet kom väldigt kort inpå. Det var inte konstigt att folk inte hade möjlighet att komma. Men vi hade ett möte i måndags, med full uppställning. Liberalerna är ett starkt gäng – och vi har många som är engagerade i lokalföreningen, säger styrelseledamoten Johanna Wyckman.

Lisbeth Lindberg säger att Mathias Karlsson inte nämnde något om det nya partiet, eller det planerade avhoppet, under det aktuella mötet.

”Vi pratade om förberedelserna inför valet – om vilka marknader vi skulle vara på. Han sa inte att han skulle vara på marknaderna med ett annat parti”

LISBETH LINDBERG

– Inte ett knyst. Vi pratade om förberedelserna inför valet – om vilka marknader vi skulle vara på. Han sa inte att han skulle vara på marknaderna med ett annat parti. Men han måste ha planerat detta under en längre tid. Jag känner mig lurad. Jag fick inte veta något förrän jag läste det i Oskarshamns-Nytt – och då har jag ju ändå jobbat tillsammans med honom inom politiken i åratal, säger hon.

– Och han uttryckte sig ironiskt om hur liten Liberalernas kommunlista är. Ja, det är väl inte konstigt med tanke på att han tog med sig hälften av alla kompisarna från Liberalerna till det nya partiet. Lägger man ihop Liberalernas och Kustlandspartiets lista, så är det som en vanlig lista.

”Vi kommer att rätta till det här”

LISBETH LINDBERG

Har Mathias Karlsson kontaktat dig igen efter pressträffen, där han berättade om det nya partiet?

– Ja, han skickade protokollet från årsmötet som vi hade. Men nu har vi utlyst ett nytt årsmöte. Det är förstås en katastrof för en förening när både ordföranden (Kenny Svahn) och viceordföranden (Mathias Karlsson) försvinner – men vi kommer att rätta till det här, säger Lisbeth Lindberg.

Och Liberalerna har ett ersättarförslag när det gäller oppositionsrådsposten?

– Ja, vi har startat våra interna processer och det finns inga poster som vi inte har några förslag till – men medlemmarna måste få lov att säga sitt, säger Johanna Wyckman, som är förbundsordförande för Liberalerna i Kalmar län.

– Och en förutsättning är att Mathias avsäger sig uppdraget.

Johanna Wyckman (L). Foto: Peter A Rosén

Det blir en politiker från Liberalerna som ersätter honom på oppositionsrådsposten?

– Ja, det kommer att vara vårt förslag.

Men det ska förstås förhandlas med partierna som ni har valsamverkan med – Kristdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet…

– Ja.

Du står på både kommun- och regionlistan – vad ska du satsa på?

– Jag vill såklart att Liberalerna ska vinna valet både i kommunen och regionen – och i dagsläget är jag regionråd, vilket kommer att prägla min valkampanj, säger Johanna Wyckman, som dessutom är andranamn på Liberalernas riksdagslista i länet.

Du blir inte tillfälligt oppositionsråd, då, i Oskarshamns kommun, fram till valet?

– Nej.

Foto: Peter A Rosén

Dela gärna artikeln: