Edit Content

Hem

Extra

Tjänster

Kundservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

ANNONS

Aktuellt

Markägaren: ”I stort sett så har all skog brunnit”

ANNONS

FINSJÖ

Markägaren Gustaf Bjerker från Påskallavik äger ungefär 35-40 hektar skog i området som är drabbat av skogsbranden i Finsjö. Branden, som startade som en mindre gräsbrand på Hagevägen norr om Finsjö, spred sig snabbt.

Marken i området är främst privat men stiftet (kyrkan) har ungefär 150 hektar skog i området, berättar Gustaf Bjerker som är på plats vid skogsbranden för att se till sin skogsegendom. ON får en intervju med markägaren i den 30-gradiga värmen medan skogsbranden rasar för fullt i ett område på cirka 125 hektar.

Hur mycket skog har du?

”35-40 hektar ungefär”, säger Gustaf Bjerker och berättar att branden började som en mindre gräsbrand. En person försökte släcka elden men när han hade hämtat vatten var det redan för sent.

”När han kom tillbaka hade det slagit eld i en enbuske och sen drog branden iväg upp i skogen. Det är snabbt hänt när det är sånt här väder och det blåser så här dant”, berättar Gustaf Bjerker.

”Det är både planteringar och allt möjligt och jag har hela min skog här uppe. Branden spred sig på sidorna utåt och sen åt båda hållen. Det är tråkigt.”

Brinner det i all din skog nu?

”Ja, i stort sett så har all skog brunnit. Det är ju i alla fall markbränder men det är ju förstört mer eller mindre allting.”

Det måste kännas fruktansvärt?

”Ja. Så är det.”

Det är oerhörda värden.

”Absolut. Man kan inte göra så mycket. Det är bara att titta på och hoppas att de klarar det.”

Branden är ju inte under kontroll än.

”Nej. Det ska ju bli ännu varmare och då börjar det ju självantända bara det glöder lite grann när det blir sån här intensiv värme. Det är ju tur att det finns helikoptrar som kan hjälpa till”, säger Gustaf Bjerker.

MSB:s helikoptrar är på plats för att bekämpa elden med vattenbombning.
Skogsbranden sprider sig från Finsjö och norr ut.
Helikopter som bekämpar skogsbranden från luften.
Räddningstjänsten har en stor utmaning med att bekämpa skogsbranden i värmen.

Foto: Peter A Rosén

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS