Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Oskarshamn 3 levererar till elnätet: Beräknas nå full effekt under torsdagen

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

SIMPEVARP

Sveriges största kokvattenreaktor levererar el till elnätet efter senaste veckans stopp. Under torsdagen beräknas anläggningen nå full effekt.

Den bortkopplade kärnkraftsreaktorn Oskarshamn 3 skulle återanslutas till elnätet vid 17-tiden på onsdagen. Under kvällen meddelades Nordpool att återanslutningen flyttades fram under kvällen och O3:an fasade senare in på elnätet. Det tar cirka 20 timmar att nå full effekt.

”När en reaktor går upp i effekt från att varit bortkopplad från elnätet kan det ske störningar som måste hanteras, och som påverkar när full leverans kan ges. Det har vi sett de senaste dagarna. Därför kan tidpunkterna ändras också framöver”, säger ägaren Unipers kommunikationsdirektör Roger Strandahl i en skriftlig kommentar till TT.

Hög tillgänglighet

Det var i fredags som Oskarshamn 3 kopplades bort från elnätet i fredags till följd av problem med en pump i turbinanläggningen. O3 återanslöts på måndagsmorgonen, men kopplades bort igen under natten till tisdagen.

O3 har en maximal effekt på 1450 MW och står för 7,6 procent av Sveriges elanvändning. Anläggningen har en tillgänglighet på 87 procent och under 2022 producerade O3 10,4 TWh.

Källa: OKG, Ny Teknik och Nordpool

Foto: OKG AB

+1
7
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS