Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

På tisdag anordnas Gunilla Strömbergs demonstration mot besparingarna på Solbacka

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

OSKARSHAMN

Vi har tidigare berättat att Gunilla Strömberg i Oskarshamn har bestämt sig för att anordna en demonstration mot beslutet om att stänga Solbackarestaurangen för externa besökare på helger.

Och nu har polisen utfärdat ett demonstrationstillstånd.

Den opolitiska medborgardemonstrationen kommer att hållas utanför stadshuset mellan klockan 09:00 och 12:30 på tisdag, den 22 augusti, samtidigt som politikerna i kommunstyrelsen sammanträder.

– Många har sagt att de kommer. När polisen frågade hur många vi blir, så sa jag att jag inte vet, ”men ett 50-tal, kanske”, svarade jag. Anders Christersson hjälper mig och vi har beställt riktiga demonstrationsskyltar från ett företag. Pengarna som givmilda människor, ett stort tack till alla, har skänkt kommer att gå till avgiften för demonstrationstillståndet, som kostade 320 kronor, samt till skyltar och övrigt material. Vi köper även med något att dricka, så att vi har något att bjuda på om några blir törstiga. Blir det pengar över, så skänker vi den summan till Barncancerfonden, säger Gunilla Strömberg till ON på torsdagen.

Gunilla Strömberg, Oskarshamn
Gunilla Strömberg. Foto: Peter A Rosén

”Ensamheten är ju många gånger värst på helgerna”

Gunilla Strömberg, Oskarshamn

– ”Ensamheten är vår värsta fiende”, sa Andreas Erlandsson i en intervju i ON. Han sa också att folkhälsan inte påverkas av att Solbackarestaurangen är öppen fem dagar i veckan, för externa besökare, i stället för sju. Jag tycker att hans resonemang är konstigt. Ensamheten är ju många gånger värst på helgerna. Kommunen har projekt för att söka upp dem som är ensamma – och samtidigt stänger man ner ett gemenskapskoncept som har fungerat under många år.

”Fel beslut”

– Någon gång måste politikerna erkänna att de har tagit fel beslut. ”Vi får se hur det blir”, sa Andreas Erlandsson i intervjun med ON. Hans svar är så otydliga.

Gunilla Strömberg betonar att Solbacka var ”en levande plats” när hon jobbade där. Hon satt i receptionen mellan 1989 och 2000.

– Nu står det tomt, med stolar som kostar cirka 5 000 kronor styck. Det ser ut som en flygplatsväntsal – men det är ingen där. Det är inte levande. Där har vi pengar som är felplacerade. Det är så sorgligt.

På mötet med kommunstyrelsens arbetsutskott, som hölls i tisdags, lämnade Sverigedemokraterna in ett yrkande, där partiet, bland annat, föreslog att Solbackarestaurangen ska återöppnas för externa besökare på lördagar och söndagar.

Men partiet fick stryk med tennissiffror, 1–6, i voteringen.

I kommunstyrelsens arbetsutskott sitter Andreas Erlandsson (S), Lucas Lodge (M), Leif Axelsson (SD), Anton Sejnehed (S), Ingemar Lennartsson (KD), Fredrik Jonasson (V) och Rolf Lindström (M).

Yrkandet kommer upp igen på kommunstyrelsesammanträdet på tisdag (samt på nästa fullmäktigesammanträde).

Sparar 100 000

Kommunen sparar 100 000 kronor på att stänga Solbackarestaurangen för externa besökare på helger.

Det var bara Centerpartiet som röstade nej när beslutet togs (och Kustlandspartiet gick på Centerpartiets linje i en protokollsanteckning).

– Det genomsnittliga besöksantalet har gått upp sedan vi tog det beslutet. Därför vill jag och mitt parti genast riva upp stängningsbeslutet, sa oppositionsrådet Leif Axelsson (SD) till ON i tisdags.

Foto: Peter A Rosén

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS