Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Rikkärr på Öland ska inventeras

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

LÄNET

Rikkärren på Öland kommer, på uppdrag av länsstyrelsen, att inventeras under åren 2020–2022. Nu på onsdag är det dags för ett inventeringstillfälle, i Frösslunda sjömarkers naturreservat, där man ska besöka ett eller ett par rikkärr.

På Öland finns det stora arealer med rikkärr – en ytterst värdefull och naturlig typ av våtmark, som man saknar kunskap om.

”Inventeringen av rikkärr kommer att ge ett bättre underlag för planering, skötsel, rådgivning och ärendehandläggning. Att behålla och restaurera dessa våtmarker bidrar bland annat till biologisk mångfald, markernas vattenhållande förmåga och grundvattenbildning – särskilt viktigt för att mildra torkans effekter”, skriver länsstyrelsen i Kalmar län i ett pressmeddelande.

”Inventeringen utförs av en naturvårdskonsult, Calluna AB, vars personal kommer att röra sig i de våta markerna på Öland från maj till oktober. De fågelrikaste miljöerna kommer att besökas efter fåglarnas häckningssäsong.”

Fakta / Rikkärr

”Rikkärr är ett samlingsnamn för några av våra artrikaste våtmarker. Gemensamt för alla rikkärr är att de är näringsfattiga myrar som är rika på mineraler, vanligtvis kalk. De förekommer främst i kalktrakter som Öland, Gotland, delar av Skåne och i fjällkedjan, men är mycket ovanliga på andra håll. Olika mossor kan bilda en brokig grön-gul-röd matta för praktfulla orkidéer som kärrknipprot, brudsporre och flugblomster.

Rikkärren minskar i antal och hotas främst av att vattenförhållandena ändras, till exempel genom dikning, dämning, körspår och utfyllnad, men även torra somrar. Många rikkärr är beroende av bete eller slåtter för att inte växa igen med sly eller högväxta arter som bladvass och ag. Dessa kan skugga ut den artrika flora som normalt förekommer i rikkärr”, skriver länsstyrelsen.

Honungsblomster i Knisa mosse. En liten orkidé som växer på fuktig kalkmark på Öland. FOTO: PIERRE STJERNFELDT
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS