Så blev Jacqueline Doohan av med sina problem: ”Väljer bort bakelserna”

Så blev Jacqueline Doohan av med sina problem: ”Väljer bort bakelserna”

2021-08-06 Av av Peter A RosénMÖNSTERÅS

I en rejäl sommarintervju med vår tidning berättar Jacqueline Doohan (C) att hon slutade äta kött för en handfull år sedan.

Samtidigt bestämde hon sig för att skippa sockret i kosten.

– Jag väljer bort tårtorna och bakelserna, eller vad det nu kan vara. Det känns bra.

Jacqueline Doohan (C). Foto: Pierre Stjernfeldt

Jacqueline Doohan, som är ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Mönsterås kommun, är pescetarian – vilket innebär att hon äter vegetariskt plus fisk och skaldjur (pesce betyder fisk på italienska).

”Jag kom fram till att det är bra för mig att äta köttfritt. Samt att ta bort sockret”

JACQUELINE DOOHAN (C), ORDFÖRANDE I BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN I MÖNSTERÅS KOMMUN

– Jag kom fram till att det är bra för mig att äta köttfritt. Samt att ta bort sockret. Tidigare hade jag en del problem med IBS (irritabel tarm), men jag blev av med bekymren genom att äta rätt. Man mår över huvud taget bättre i kroppen när man äter medvetet.

”Alltid intresserat mig”

– Att äta hälsosamt har alltid intresserat mig – och för fem-sex år sedan gick jag över helt och hållet till den här kosthållningen.

– Och det var faktiskt kosten som gjorde att jag gick med i Centerpartiet och började engagera mig i politiken för 20 år sedan. När jag flyttade tillbaka till Mönsterås, från Malmö, så hade jag gott om synpunkter på skolmaten. Jag hade barn i skolåldern. Då var det mycket importerat kött – och man tänkte inte så mycket på det. ”Vi ska inte ge våra barn precis vad som helst. Våra barn ska få den bästa maten”, tänkte jag. Och det har ju visat sig att man vid upphandlingar kan ställa andra typer av krav på köttet – som exempelvis har med djurskydd att göra. Jag är socialliberal i grunden – och att det blev Centerpartiet för min del berodde främst på att det var många centerpartister som drev matfrågorna. EU-reglerna kring mat styrde oss här hemma i Sverige – och vi hade EU-parlamentarikern Lena Ek, som kommer från Mönsterås.

Jacqueline Doohan (C) hemma i Sjömålen, Mönsterås. Foto: Pierre Stjernfeldt

Så kosten inom skolan i Mönsterås kommun är bättre i dag – jämfört med hur det var då, för 20 år sedan?

– Ja, jag tycker det. Det finns en stor medvetenhet. Och inom Mönsterås kommun är man extra duktiga. Sedan detta uppmärksammades har vi haft väldigt skickliga kostchefer, som är intresserade av god mat och god hälsa. Det är oerhört viktigt, säger Jacqueline Doohan, som driver hälsoföretaget IFD Jackie Doohan – där IFD står för inflammationsdämpande kost.

Ledorden för företaget är: ”Lev hälsosmart i kropp, själ och tanke – i strävan mot en harmoni”.

Jaqcueline Doohan är kostrådgivare, hälsocoach och beteendevetare – och nyligen utbildade hon sig till symbolpedagog. Hon har utvecklat en holistisk tiostegsmetod, där kost, mindfulness, meditation och rörelseträning ingår.

Inom ramen för företaget arbetar hon med kostrådgivning, kurser och retreat – samt föreläsningar.

Att använda kosten för att läka kroppen inifrån och ut är hennes utgångspunkt.

”Jag är väldigt intresserad av människor”

– Jag är väldigt intresserad av människor. Det vore spännande att utveckla den delen. Nästa steg är att utbilda mig till psykoterapeut, förhoppningsvis. Jag tror att man ska vara så här gammal innan man ger sig in i den världen, säger Jacqueline Doohan, som är 53 år.

Fanns det fler frågor, förutom maten, som ledde till att du valde Centerpartiet?

– Ja, det var också sättet att se på människan och det här med decentraliserade beslut. Att man fattar besluten så nära människorna som möjligt. Alla människors lika värde är också väldigt viktigt för Centerpartiet, vilket har visat sig nu inom migrationspolitiken där Centerpartiet står stadigt. Asylrätten är oerhört viktig, tycker jag. Man måste värna om den rätten. Alla människor ska få sin sak prövad.

Kan ha varit med i SSU

Du var aldrig med i något ungdomsförbund?

– Det kan vara så att jag har varit med i SSU (Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund) – för det verkar som att alla har varit det. Jag vet att jag var med på en resa en gång – och då blev jag nog ansluten till SSU utan att veta så mycket om det. Men Socialdemokraterna är också ett folkrörelseparti, precis som Centerpartiet. Men jag var inte med i CUF (Centerpartiets Ungdomsförbund). Samhällsintresserad har jag dock varit i alla år. Och jag gillar verkligen kommunpolitik. Där kan man uträtta saker.

Jacqueline Doohan (C). Foto: Pierre Stjernfeldt

Vilket var ditt första uppdrag inom kommunpolitiken?

– Jag blev invald i fullmäktige efter valet 2002. Sedan var jag med i Vattenpalatsets styrelse. Därefter blev det en period i fritidsnämnden. Och jag gick sedermera in som ledamot i arbetsutskottet i barn- och utbildningsnämnden. Började där för 16 år sedan. Blev ordförande efter valet 2010, i och med att Patric Pettersson (som heter Vadman i efternamn numera), som var ordförande, flyttade till Kalmar.

Jacqueline Doohan har följaktligen varit ordförande i barn- och utbildningsnämnden i drygt tio år.

Hon berättar att hon är stolt över gymnasiet och Komvux – och över att kommunen har grundskolor och förskolor i alla större tätorter (Oknö, som är en mindre tätort, har en förskola – men ingen grundskola, det finns det inte underlag för).

– Och vi har två högstadieskolor i kommunen. Många andra kommuner skulle kanske ha slagit ihop dem till en jättestor högstadieskola i stället.

”Det är viktigt att våga satsa”

– Och vi byggde en ny skola i Fliseryd. Det är viktigt att våga satsa. Jag vet inte om det hade blivit en ny skola där med ett annat styre i kommunen. Man hade kanske tänkt att eleverna ska bussas iväg till Mönsterås i stället.

Vill du fortsätta som ordförande i barn- och utbildningsnämnden om det blir aktuellt efter valet 2022?

– Det är svårt att säga. Man ska alltid vara ödmjuk inför väljarnas val. Vart fjärde år är alla stolar lediga. Då går vi till val. Men jag trivs bra – och jag står till förfogande där man tycker att jag passar bäst. Hitintills har det varit barn- och utbildningsnämnden. Jag har en fantastisk arbetsgivare, Region Kalmar län, som tycker att det är okej att jag jobbar 75 procent. Det gäller att få ihop arbetslivet.

Centerpartiet är extremt stort i Mönsterås kommun. Ni har nästan 40 procent av rösterna. Varför går det så bra för Centern i kommunen, tror du?

– Det handlar om många olika faktorer. Vi är ganska många som företräder Centerpartiet – och vi har alltid jobbat pragmatiskt. Vi försöker lösa saker och ting på bästa sätt för våra kommuninvånare. Jag tror att de litar på att vi fortsätter att göra det. Även om det är tjurigt med ekonomin, så vet folk att vi inte kommer att stänga skolan i Fliseryd, exempelvis. Vi byggde en ny i stället.

”Toppbetyg”

– Anders Johansson, vårt nuvarande kommunalråd, och Roland Åkesson, vårt tidigare kommunalråd, jobbar oerhört mycket med näringslivet. Vi har toppbetyg där. Det får man för att man har en hel organisation som jobbar med det. Det skapar jobb. Och då kan personer bosätta sig här och betala skatt, så att barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden, exempelvis, kan få lite mer pengar.

”Vi har alla gått i skola hos Roland”

– Vi behöver ha jobb och utveckling för att kunna få allt det andra. Därför har Centerpartiet vuxit. Sedan har förstås Roland Åkesson haft det stora förtroendet under många, många år. Och Anders Johansson har axlat det på ett väldigt bra sätt. Vi har alla gått i skola hos Roland. Man släpps inte vind för våg – man får oerhört mycket stöttning. Går man in som ordförande, så har man ett oerhört stöd bakom sig. Och man bollar grejer med varandra. Folk litar på att vi kommer att bevara och utveckla saker.

Jacqueline Doohan tycker dessutom att det fungerar utmärkt att samarbeta med de andra partierna inom den borgerliga alliansen – Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna.

Jacqueline Doohan (C). Foto: Pierre Stjernfeldt

”Jättebra allians”

– Vi har en jättebra allians i Mönsterås kommun. Vi hjälps åt och ger varandra utrymme. Jag har Madeleine Rosenqvist (KD) som andre vice ordförande i min nämnd. Vi samarbetar jättebra. Vi har även ett gott samarbete med Moderaterna och Liberalerna.

Hur vill du summera året så här långt när det gäller barn- och utbildningsnämnden?

– Det har varit mycket att jobba med. Det har handlat om att anpassa kostymen efter pengarna. Vi har blivit av med oerhört mycket statsbidrag på väldigt kort tid. Vi måste se till att minska ned på ett sätt som inte fördärvar kvaliteten. Och det är alltid en utmaning.

Vad är på gång i höst?

– Vi har ett extrafokus på ekonomin, så att vi får ner vårt underskott. Sedan är Krungårdsskolan i Blomstermåla den skolan som jag följer allra mest för närvarande. De går ner till enparallelligt på låg- och mellanstadiet (årskurs 1–6), från att vara två klasser till en klass i varje årskurs. Asyleleverna har flyttat. Vi måste följa inflyttningen i Blomstermåla nu, generellt sett. Vad händer? Kommer det många fler barn? Det återstår att se. Detta ska vi följa noga. Sedan ska området få en ny rektor.

Hur blir det med Skytteanska skolan (med förskoleklass och årskurs 1–2 samt fritidshem) i Ålems kyrkby och Alsteråskolan (årskurs 3–6) i stationssamhället?

– Frågan ligger hos kommunstyrelsepolitikerna. Vi har lämnat över en utredning till dem.

– Förskolan Loket, i Ålems stationssamhälle, är inte helt lämplig som förskola. Det krävs ganska stora renoveringar där. Det blir dyrt. Det handlar om kök och arbetsmiljö. Loket har också den minsta utemiljön. Man skulle kunna bygga en helt ny förskola i Ålems stationssamhälle. Det är ett alternativ.

”Oerhört fin skola”

– Ett annat scenario är att vi bygger ut Alsteråskolan. Där skulle vi även kunna ha en förskoleklass samt en etta och en tvåa. Samtidigt skulle man kunna bygga ut elevhälsan på skolan – för den är undermålig. Den måste ändå byggas ut, och det kostar pengar.

– Skytteanska skolan i Ålems kyrkby är en oerhört fin skola. Och där ska vi ha skolverksamhet, anser jag. Då skulle man kunna ha en förskola där i stället. Och då bygger man inte en ny förskola i Ålems stationssamhälle. Alla förslag får konsekvenser på olika sätt. Vi har lämnat över frågan till kommunstyrelsepolitikerna. De får göra en konsekvensanalys. Sedan måste man ha en dialog med dem som bor i Ålem. Det är nästa del, när det finns olika förslag på bordet.

Hur vill du beskriva dig själv som politiker?

– Jag är nyfiken och engagerad och beredd att se saker från olika perspektiv. Sedan tycker jag att jag är lyhörd. Det behöver man vara som nämndordförande.

Hur vill du beskriva dig själv som privatperson?

–  Där kan jag nog vara lite mer otålig. I politiken kan man inte alltid vara det. Där får man bita ihop mer.

”Jag är en vattenmänniska”

Vilka är dina smultronställen i Mönsterås kommun?

– Sjömålen. Det är den bästa platsen på jorden, säger Jacqueline Doohan och skrattar.

– Jag är en vattenmänniska. Jag älskar allt som har med vatten att göra. Oknö och Timmernabben är fint. Och jag är ute och vandrar en hel del på olika vandringsleder. Bland annat på Lövö och Svartö. Det är en fantastisk natur att kliva omkring i. Det gör jag när jag får möjlighet.

Vad är det bästa med Mönsterås kommun, generellt sett?

– Vi har väldigt många fina platser att bo på. Vi försöker hela tiden utveckla bra boenden för olika typer av behov. Och nu har vi mycket bättre kommunikationer, med bussarna som går snabbt till Kalmar och Oskarshamn. Vi har också grundläggande service som bra skolor och förskolor och äldreomsorg. Oavsett om man bestämmer sig för att flytta till Fliseryd eller Sjömålen, så finns det service. Det är vår styrka. Vi kan erbjuda många olika miljöer. Vi har väldigt mycket kust i vår kommun. Och våra två åar (Alsterån och Emån) får vi inte glömma, säger Jacqueline Doohan.

Personligt / Jacqueline Doohan

Ålder: 53 år.

Familj: Fyra barn – Aline (29 år), Edouard (28 år), Leonard (23 år) och Alice (17 år).

Bor i: Sjömålen, Mönsterås.

Uppvuxen i: Mönsterås.

Har även bott i: Malmö – i tio år – och en kortare period i England.

Utbildning: Bland annat en magisterexamen i barn- och ungdomslitteratur. Har även läst beteendevetenskap. ”Och jag har precis avslutat en tvåårig utbildning till något som heter symbolpedagog/symbolterapeut.”

Jobbar med: Utlandsrekrytering inom HR-organisationen i Region Kalmar län. ”Har 75 procent där – sedan är onsdagar mina politikerdagar. Jag har även ett hälsoföretag (IFD med Jackie Doohan), som jag startade för några år sedan.”

Politiska uppdrag: Ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Mönsterås kommun, ledamot i fullmäktige och ersättare i kommunstyrelsen, med mera.

Fritidsintressen: ”Älskar att läsa. På sistone har jag läst mycket om symbolterapi, i och med att jag har läst den utbildningen. Det har inte blivit så mycket skönlitteratur, men annars tycker jag att det är väldigt trevligt. Jag tycker även om att träna. Det är en daglig rutin. Under pandemin har jag inte varit på något gym. Jag har ägnat mig åt cirkelträning hemma i stället. Brukar även promenera och löpa en del. Tycker dessutom om att paddla. Det blir inte mycket tid över till andra intressen. Men jag är nyfiken och tycker om att lära mig nya saker. Så ibland försöker jag lära mig någon ny sport eller testa något som jag inte har gjort innan. Det är kul. Jag gillar att vandra på leder också. Det är kontemplation för mig. Jag har också ägnat mig mycket åt meditation och yoga. Tittar på en och annan serie när tid finns. Är inte tablåstyrd när det gäller nyhetssändningarna på tv. Jag tittar när jag har tid. Tycker också att det är skoj att följa IK Oskarshamn i SHL och Kalmar FF i fotbollsallsvenskan. Det är väldigt roligt att vi har ett SHL-lag i Kalmar län. Det är jättestort, egentligen. Och att Kalmar FF ligger i allsvenskan är också stort, förstås. Så det är de lagen jag håller på – IK Oskarshamn och Kalmar FF”, säger Jacqueline Doohan.

Jacqueline Doohan (C). Foto: Pierre Stjernfeldt
Dela gärna artikeln: