SM-guld till Oskarshamnsbrottaren Emil Bertzell Ejneby

SM-guld till Oskarshamnsbrottaren Emil Bertzell Ejneby

2021-11-21 Av av Thomas Wennerklint

Annons McDonalds Big Mac 35 kr

VÄSTERÅS/OSKARSHAMN

Brottning

SM

Emil Bertzell Ejneby från Oskarshamns Brottarklubb fick äntligen kliva högst upp på pallen när han tog SM-guld i 79-kilosklassen i fristil.

– Jag har flera SM-medaljer, men har inte lyckats knipa guldet. Nu känns det jäkligt bra, äntligen gick det hela vägen, säger Emil Bertzell Ejneby.

28-årige Emil Bertzell Ejneby har brottats länge och han har faktiskt tagit SM-guld tidigare, men det var på ungdomsnivå för en tio-elva år sedan.

– Därefter har jag varit nära många gånger på seniornivå, jag har varit tvåa, trea, fyra…men inte nått hela vägen.

– Det har varit tight ett par gånger, jag har förlorat knappt och på att motståndarna fått poäng i slutet. Det har varit lite stolpe ut, eller fel dag kanske, säger Emil Bertzell Ejneby.

Årets SM gick i Västerås och det var sju anmälda i Emils viktklass. Det krävdes fyra matcher innan han kunde fira SM-guldet, tre av dessa vanns på fall och den fjärde på teknisk överlägsenhet. Det låter som att det var en lätt väg till guldet, men riktigt så enkelt var det inte.

”Det är aldrig lätt eller enkelt i brottning, man får slita för poängen”

EMIL BERTZELL EJNEBY

– Det är aldrig lätt eller enkelt i brottning, man får slita för poängen. Men jag lyckades utnyttja deras misstag och hamna i bra lägen, berättar Emil Bertzell Ejneby som inte visste riktigt var han stod inför SM-tävlingarna.

– På grund av Corona så har det varit svårt med både tävling och träningar. Länge var det ju helt nerstängt – det är ju svårt att hålla avstånd i brottning. När man inte har kunnat träna och tävla ordentligt är det svårt att veta hur formen är och man får ingen riktig känsla var man står.

”Oerhört skönt”

För två veckor sedan tävlade Emil i den andra brottningsstilen, grekisk-romersk, det var första tävlingen på lång tid.

– Det kändes helt okej då, men jag satte inte upp något speciellt mål inför SM, det var svårt att göra det när man inte tävlat kontinuerligt på så länge.

I Västerås räckte det hela vägen för Emil som kunde räkna in sitt första SM-guld på seniornivå.

– Oerhört skönt, nästan som en lättnad. Efter att ha varit så nära flera gånger och råkat ut för en del snöpliga förluster var det min tur att lyckas, avslutar Emil Bertzell Ejneby.

Foto: Privat

Dela gärna artikeln: