Tom Alandhs dokumentär ”Mörtfors-Tarzan” aktuell på SVT

Tom Alandhs dokumentär ”Mörtfors-Tarzan” aktuell på SVT

2020-12-26 Av av Annicka Gunnarsson

STOCKHOLM/MÖRTFORS

Dokumentärfilmaren Tom Alandh har efter hundra dokumentärer där han skildrat allt från kåkfarare och knarkare till idrottsmän och konstnärer gjort en film om sin pappa Hardy ”Mörtfors-Tarzan” Alandh.

I ett halvt sekel har filmaren och journalisten Tom Alandh skapat personporträtt i sina dokumentärfilmer. Men att vända kameran mot sitt eget liv var länge otänkbart. Efter hundra dokumentärer ställdes han inför sin svåraste uppgift: att porträttera sin egen far.

Sommarlov i Mörtfors

Filmen, ”Mörtfors-Tarzan” handlar om Tom Alandh, hans far Hardy Alandh (1916-1983), och om sommarloven i den lilla byn Mörtfors några mil norr om Oskarshamn.

”Hardy var en man som drog uppmärksamhet till sig vart han gick, han var förtjust i och av kvinnor. Han drömde om pengar och materiell framgång men dog sorgsen 66 år gammal efter ett ovanligt liv med rätt mycket vin, romanser och dans.” säger Tom Alandh en intervju med DN.

”Min pappa Hardy var lik Tarzan”

Tom Alandh har arbetat på SVT i 50 år och har gjort över hundra dokumentärfilmer om bland andra Nacka Skoglund, Monica Zetterlund, Olof Palme, Cornelis Vreeswijk, Annika Östberg, Ingemar Johansson, Anna Lindh och Ingemar Bergmans hushållerska Anita Haglöf. I hans senaste dokumentär skildrar han sin far, ”Mörtfors-Tarzan”.

”Min pappa Hardy var lik Tarzan. Han var muskulös, spänstig och snabb, hade ett böljande mörkt hår och en grop i hakan. Han var galet stilig, såg definitivt inte ut som jag”, säger Tom Alandh till DN.

Prisad dokumentärfilmare

Tom Alandh är en av våra mest folkkära dokumentärfilmare. Alandh prisades med Stora journalistpriset 1987 och har sedan dess fått många priser och utmärkelser såsom Guldpennan och Kristallens hederspris. 2020 ärades han med att motta KTH:s stora pris. Ett pris som delats ut årligen sedan 1945.

”Med en fulländad förmåga att verkligen lyssna, även på den som viskar, öppnar Tom Alandh nya vägar till igenkänning. Hans nyfikna och samtidigt varsamma blick för det egensinnigt mänskliga i varje person han porträtterar speglar också det samhälle och den tid personen lever i…”

Från KTH:s prismotivering

FAKTA / MÖRTFORS-TARZAN

Mörk som ebenholts och smidig som en panter var Tom Alandhs far. Många sa att det mörka och vilda hos honom gjorde att han såg ut som Tarzan, trots att han bara kom från Åmål. Stilig vara han också, skräddarsytt och handgjorda skor och den röda Lancian var han ensam om i stan. En film om kraschade drömmar och en frånvarande far. Som för alltid finns kvar i en son.

Se Mörtfors-Tarzan på SVT Play

TEXT

ANNICKA GUNNARSSON

annicka@oskarshamns-nytt.se

FOTO

SVT PLAY

Dela gärna artikeln: