HOCKEY: IK Oskarshamn straffade Luleå i premiären

IK Oskarshamn – Luleå 3–2, efter straffar (0–0, 0–1, 2–1, 0–0, 1–0)

Mål, IKO: Lukas Jasek 2, Logan Hutsko.

Mål, Luleå: Erik Gustafsson, Pontus Andreasson.

IK Oskarshamn besegrade Luleå i SHL-premiären.

Det blev 3–2, efter straffar, i ett fullsatt Be-Ge Hockey Center på torsdagskvällen.

17 minuter in i mellanakten hittade Luleåbacken och lagkaptenen Erik Gustafsson rätt bakom skicklige Marek Langhamer i IKO-kassen (numerärt överläge, spel fem mot fyra).

Minuten in i slutperioden kvitterade Logan Hutsko.

Kort därpå gjorde Lukas Jasek 2–1.

Luleås Pontus Andreasson kvitterade i numerärt överläge, fem mot fyra, knappt halvvägs in i slutakten.

Luleå hade dessutom en puck i stolpen i slutet av matchen.

I straffläggningen blev Lukas Jasek hjälte.

”Fel färg”

– Jag tror att det var en ganska rolig match för publiken. För vår del var starten okej – sedan fick vi två boxplay emot oss, där vi fick strida hårt. Efter det föll det över lite till Oskarshamns fördel, i första perioden. Vi kom ut bättre i andra perioden. Det var kanske vår bästa period i matchen – och då skulle vi kanske ha gjort fler än ett mål. Starten på tredje dödade oss lite grand. Vårdslöst med pucken där vid första målet – slarvigt. Sedan blev det ett olyckligt felpass – till fel färg, helt enkelt. Och då blir det sällan bra. 2–1. Efter det kom vi ändå tillbaka starkt. Vi fortsatte att gasa – och vi gjorde 2–2. Sedan jobbade vi bort en femminutersutvisning. Vi gjorde det bra i boxplayspelet och vi räddade poängen i slutet, tillsammans med Matteus (målvakten Ward). Vi får vara nöjda med en poäng, sa Henrik Stridh, assisterande tränare i Luleå, på presskonferensen efter matchen.

Han konstaterade att Luleå i alla fall gjorde mål i straffläggningen (Pontus Andreasson satte en straff och missade en – Linus Omark och Brendan Shinnimin missade sina).

– Ett fall framåt, sa Henrik Stridh.

”En rolig premiär”

Martin Filander, huvudtränare i IK Oskarshamn

– Stridh sammanfattade det bra, tycker jag. Vi började bra – vi var väldigt solida i den första perioden. Det var en jämn start – det var premiär och kanske inte jätteflashigt. Men det var fysiskt och en ganska bra hockey. Vi växte och växte i den perioden – totalt sett, så är jag otroligt nöjd med den perioden. I andra perioden hamnade vi under belägring. Vi hade, generellt sett, ett ganska dåligt puckspel genom mittzonen, så momentum låg väldigt mycket hos Luleå. De gjorde dessutom mål (lagkaptenen Erik Gustafsson i numerärt överläge, fem mot fyra). Det är ett sådant som skott som man får släppa boxplay – den satt i krysset, med mycket skymning. Det är sådant man får leva med, sa IKO:s huvudtränare Martin Filander.

”Härlig publik”

– I tredje hittade vi tillbaka till vårt puckspel och smällde dit två puckar. Sedan fick vi en två plus två-minutersutvisning för hög klubba (David Quenneville på Juhani Tyrväinen, som fick lämna isen med en skada efter olyckshändelsen) och gick vi lite bom på 2–2-målet, men snyggt av Luleå. Sedan var det tajt hela vägen, som det är i premiärer. Det är klart att det känns skönt att vi vann till slut – men det var en jämn hockeymatch. En rolig premiär – och en härlig publik, sa Martin Filander.

Martin Filander, huvudtränare i IK Oskarshamn, och Henrik Stridh, assisterande tränare i Luleå
Martin Filander, huvudtränare i IK Oskarshamn, och Henrik Stridh, assisterande tränare i Luleå, på presskonferensen efter matchen. Foto: Pierre Stjernfeldt

IKO möter Linköping på bortais på lördag eftermiddag.

Luleå har Timrå hemma på lördagskvällen.

Lukas Jasek, IK Oskarshamn
Lukas Jasek, IK Oskarshamn, och Luleås Juhani Tyrväinen. Foto: Pierre Stjernfeldt
Marek Langhamer, målvakt i IK Oskarshamn
Den nye IKO-målvakten Marek Langhamer gjorde en mycket bra match. Foto: Pierre Stjernfeldt