Jimmy Loord (KD): ”En ödesfråga”

Jimmy Loord (KD): ”En ödesfråga”

2020-11-23 0 av Oskarshamns-Nytt
LÄNET

De långa väntetiderna till barn- och ungdomspsykiatrin uppmärksammades i söndagens Agenda i SVT. Frågan står också högst på dagordningen för Kristdemokraterna under onsdagens budgetfullmäktige i Region Kalmar län.

Kristdemokraterna kommer att kraftfullt yrka på mer resurser till barn- och ungdomspsykiatrin. I Kristdemokraternas och Moderaternas budgetförslag läggs 10 miljoner kronor på BUP utöver majoritetens förslag.

–  Detta är en ödesfråga och förmodligen en av de viktigaste hälsoekonomiska investeringar vi kan göra. Barnen är inte bara vår framtid, dom är också vår nutid, säger Jimmy Loord, regionråd (KD).

Tillgängligheten till barn- och ungdomspsykiatrin i Region Kalmar län har försämrats under en rad år. 2016 fick 83 procent av de sökande fördjupad utredning eller behandling i tid. Under januari-september 2020 var motsvarande siffra bara 47 procent.

KD-M-förslaget innehåller även en stor personalsatsning, med kraftigt höjda löner för särskilt yrkesskicklig personal. Denna kommer också att gynna barn- och ungdomspsykiatrin.

FOTO

PETER A ROSÉN

peter@oskarshamns-nytt.se