Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Politiken svarar: Därför får inte förskolan i Långemåla och mellanstadiet i Ruda vara kvar

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

RUDA/LÅNGEMÅLA

Upprörda och oroliga vårdnadshavare samt barn, elever och samhällsbor har skrivit ett brev till Högsby kommun och Åke Gustavsson (S), som är ordförande i kommunfullmäktigeförsamlingen.

De kräver att frågan om flytten av förskoleverksamheten i Långemåla och nedläggningen av mellanstadiet på Tallåsskolan i Ruda ska finnas med som en punkt på dagordningen på nästa fullmäktigesammanträde.

Så här skriver de i brevet:

Vi är väldigt ledsna och upprörda över beslutet som fattades på kommunstyrelsen i måndags, den 8 maj, angående flytten av förskoleverksamheten i Långemåla samt nedläggningen av Tallåsskolans mellanstadieverksamhet i Ruda.

Vi vägrar acceptera hur detta förslag till beslut har hanterats.

Att inom några dagar från första utskottsmöte som nämner detta till att fatta ett beslut i kommunstyrelsen med ett underlag på endast ETT A4-papper.  

Detta sker utan att ha haft en vilja att informera, diskutera eller lyssna på berörda personer så som elever, vårdnadshavare eller samhällsbor.

Detta sker utan en konsekvens-, risk- eller samhällsanalys eller hänsyn till flera artiklar i barnkonventionen.  

Vi kräver att du Åke Gustavsson som ordförande i kommunfullmäktige i Högsby kommun har detta som punkt i dagordningen på nästa kommunfullmäktige där det finns en bredare demokratisk representation.

Du som vi vet att detta inte behöver ske och absolut inte inför läsåret 23/24. Vi kräver att detta behandlas en gång till där ni som kommun tar fram mer underlag och visar oss berörda ett bredare underlag för detta beslut.  

Vi vill att hela Högsby kommun ska leva, men genom detta beslut dör bit för bit.

Tänk om, gör rätt.

Vi ger inte upp.

Vi fortsätter kämpa för våra barns trygghet och samhällets överlevnad.

Upprörda och oroliga vårdnadshavare, barn, elever och samhällsbor

”Beslutet om förändring i Ruda skola är ett beslut som kan tas på förvaltningsnivå, nu valde vi att flytta beslutet till kommunstyrelsen för att få en demokratisk bredd på beslutet. Varför vi väljer att flytta förskolan senast hösten -24? Det är det vikande barnantalet, 17 barn idag och som det ser ut just nu 5 barn till hösten 2024. Sedan är inte lokalerna optimala. Förändringen vad gäller mellanstadiet i Ruda så behöver vi öka undervisningskvalitén och förbättra resultaten. Och eleverna kommer att gå i åldershomogena klasser i Högsby. Om vi fortsatt med undervisning i Ruda till hösten hade det blivit i åldersblandade grupper, s k b-form. Vilket skulle försvåra det pedagogiska arbetet”, skriver kommunstyrelsens ordförande Per Gröön (C) i ett mejl till vår tidning.

Per Gröön (C)
Per Gröön (C) är ordförande i kommunstyrelsen i Högsby kommun. Foto: Peter A Rosén

Genrebild: Freepik (överst)

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS