Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Replik på Carl Dahlins och Lars Engsunds insändare: Läst och sett men inte förstått folkbildningen

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

DEBATTARTIKEL

Svar till Carl Dahlin (M) och Lars Engsund (M).

Tack för Ert svar på debattartikeln om folkbildningen.

För mig och många andra i Kalmar län blev det tydligt att ni sett och läst Studieförbundets Vuxenskolan Kalmar läns debattartikel, men att ni definitivt inte förstått!!

För mig är det mycket svårt att förstå hur två ledande moderater kan nedlåta sig till att ironisera och raljera över folkbildningsverksamhet på det sätt ni gör!

”Att många studieförbund har sitt ursprung i politiska partier är välkänt. Den som så vill kan granska studieprogrammet och verksamheten i Moderaternas eget studieförbund Medborgarskolan”

Lisbeth Lennartsson, ordförande Studieförbundet Vuxenskolan Kalmar län

Att många studieförbund har sitt ursprung i politiska partier är välkänt. Den som så vill kan granska studieprogrammet och verksamheten i Moderaternas eget studieförbund Medborgarskolan.

I Studieförbundet Vuxenskolan är Liberalerna, Centerpartiet och LRF grundorganisationer.

Vi har dessutom samarbetsavtal med ett stort antal medlemsorganisationer, däribland Kristdemokraterna, Miljöpartiet, Autism Sverige, Fibromyalgiförbundet, FUB, Brottsofferjouren, Bygdegårdarnas riksförbund, Sveriges hembygdsförbund, Headway Africa, Schizofreniförbundet, SPF Seniorerna, Villaägarnas riksförbund, Sveriges biodlares riksförbund och Riksförbundet Attention.

Utöver detta har vi även samarbetsavtal med många lokala föreningar runt om i hela Kalmar län.

”Oerhört uppskattad”

Carl Dahlin och Lars Englund, jag förväntar mig att ni nu förstår vidden av verksamheten i Studieförbundet Vuxenskolan och folkbildningen!

Studieförbundet Vuxenskolans material i studiecirkeln Svenska från Dag 1 har varit oerhört uppskattad som första möjlighet för nyanlända att få lära sig svenska i väntan på att samhällets tunga maskineri skall kunna erbjuda SFI.

Runtom i Kalmar län fanns studiecirklar igång omedelbart såväl när den stora flyktingvågen kom 2015 som nu senast 2022 när människor tvingades fly från Ukraina.

Som moderater borde kanske Ni särskilt uppskatta de krafter som finns hos oss i civilsamhället när det offentliga inte kan lösa allt.

”Att mötas i dialog med andra i en studiecirkel, att våga diskutera, debattera och lära sig mer av varandra genom utbyte är grunden i en demokrati”

Att mötas i dialog med andra i en studiecirkel, att våga diskutera, debattera och lära sig mer av varandra genom utbyte är grunden i en demokrati. Det är grunden för integration och motverkar rasism. Att tysta och försvåra människors möten, erfarenhetsutbyten och lärdom av varandra hör inte hemma i vårt Sverige.

Fick internationellt pris

Sedan har vi målgruppen funktionsnedsatta. Studiecirkelmaterialet Mitt Val som riktar sig till målgruppen funktionsnedsatta är framtaget av Studieförbundet Vuxenskolan. Inför valet 2022 hölls studiecirklar Mitt val i nästan samtliga Sveriges kommuner. Internationella forskare följde studiecirklarna.

Internationellt pris tilldelades Studieförbundet Vuxenskolan på FN:s högkvarter i Wien.

I Kalmar län genomförde vi flera cirklar som också avslutades med olika debatter där alla politiska partier fick komma till en dialogkväll där cirkeldeltagarna hade förberett frågor som de ville ställa till er politiker. 

För oss är det självklart att alla människor är lika viktiga. Vi samarbetar dessutom med flertalet föreningar, exempelvis med FUB, för människor med funktionsnedsättning.

”Glidit på matematiken”

Avslutningsvis vill jag verkligen instämma i att folkhögskolorna runtom i landet är en viktig del av folkbildningen. Men Carl Dahlin och Lars Engsund har tyvärr glidit på matematiken. Regeringen skjuter inte alls till 100 miljoner kronor till folkhögskolorna år 2024 som ni påstår.

Sanningen är att regeringen tar hela 250 miljoner kronor från Studieförbunden år 2024, men överför endast 100 miljoner kronor av de pengarna till folkhögskolorna.

Visst är det lätt att tro att regeringen, inklusive Carl Dahlin och Lars Englund, tycker att det är viktigare med sänkt skatt på plastpåsar och snus.

Med vänliga hälsningar

Lisbeth Lennartsson

Ordförande Studieförbundet Vuxenskolan Kalmar län

Foto: Freepik

+1
11
+1
2
+1
0
+1
4
+1
1
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS