Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Mathias Bäckström Johansson (SD): “Det är trams”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

OSKARSHAMN

– Det är trams. Har man inga argument att komma med så tar man upp det här. Vi skulle kunna säga att vi inte kan samarbeta med dem – på grund av deras samröre med Statens institut för rasbiologi, säger Mattias Bäckström Johansson (SD) om de tre centerpartisternas debattartikel på torsdagen, där de slår fast att Centern i Oskarshamns kommun definitivt inte tänker samarbeta med Sverigedemokraterna efter valet i höst – eller ingå i ett samarbete som är beroende av SD:s stöd.

I samma debattartikel skriver centerpartitrion dock att de kan tänka sig att samarbeta med Vänsterpartiet.

– Ja, de har ju varit kommunister och kallade sig för Vänsterpartiet Kommunisterna ända fram till 1990-talet (VPK ändrade namn till Vänsterpartiet 1990), säger Mattias Bäckström Johansson, som betonar att Sverigedemokraterna aldrig har haft någon nazianstruken ideologi i partiprogrammet.

Mattias Bäckström Johansson (SD). Foto: Peter A Rosén

“Vi har aldrig någonsin försökt dölja detta”

MATTIAS BÄCKSTRÖM JOHANSSON (SD)

– Det handlade snarare om enskilda företrädare med ett problematiskt förflutet – och där har vi försökt lägga korten på bordet med vår vitbok. Vi har aldrig någonsin försökt dölja detta. Men i vårt partiprogram finns inget sådant med, inte ens i de första partiprogrammen. Där finns det formuleringar om öppen svenskhet – om att man ska kunna komma till Sverige och bli svensk medborgare och bli en del av vårt samhälle. Men att vi ska ställa krav på dem, när det gäller svenskkunskaper och så vidare, tillägger han.

“Blir spännande”

Mattias Bäckström Johansson tycker vidare att det är väldigt intressant att Centerpartiet i Oskarshamns kommun endast kan tänka sig en borgerlig allians (tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna) som inte är beroende av SD – alternativet för Centern är ett samarbete med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, och det har Charlotte Sternell (C) sagt till ON tidigare.

– Det är nästan samma skiljelinje som vi har nationellt, men med Kustlandspartiet som en joker, kanske. Det blir spännande att se hur det går i valet, säger Mattias Bäckström Johansson.

För närvarande är Socialdemokraterna det största partiet i fullmäktigeförsamlingen i Oskarshamns kommun – med 17 platser.

Sedan kommer Sverigedemokraterna med nio mandat. Moderaterna har åtta, Liberalerna fem, Vänsterpartiet fyra, Kristdemokraterna tre och Centerpartiet tre.

Socialdemokraterna, som har samarbetat med Moderaterna under den här mandatperioden, får 24 mandat tillsammans med Vänsterpartiet och Centerpartiet.

Är störst

Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna landar på 25 – och har således en knapp majoritet.

I intervjuer med ON har både Moderaterna och Kristdemokraterna sagt att de inte stänger dörren till ett SD-samarbete.

Liberalerna har sagt att de kan tänka sig att samarbeta med SD i sakfrågor – men Pontus Welin (L) säger samtidigt nej till ett regelrätt samarbete med Sverigedemokraterna.

Mathias Karlsson i Kustlandspartiet har sagt att hans parti inte stänger några dörrar åt något håll, med hänvisning till att partiet inte har någon ideologisk hemvist. Det är ett sakfrågeparti.

– Det som skiljer oss jämfört med den nationella situationen är ju att vi är det klart största partiet i konstellationen på högerkanten. Nu får vi se hur det går för Liberalerna och Kustlandspartiet, säger Mattias Bäckström Johansson.

Då ska väl SD ha posten som kommunstyrelsens ordförande om ni alltjämt är det största borgerliga partiet efter valet i höst?

– Ja, vi kommer att ha krav.

Lämnar du riksdagen då – och blir kommunstyrelsens ordförande i Oskarshamn i stället?

– Ja, vi får se vad som händer – vi har en bra laguppställning, säger Mattias Bäckström Johansson och skrattar.

“Oskarshamn är en viktig plats – och man vill förstås vara med när sossestyret fälls”

MATTIAS BÄCKSTRÖM JOHANSSON

Men du utesluter inte det?

– Oskarshamn är en viktig plats – och man vill förstås vara med när sossestyret fälls i alla fall. Då vill man stå på barrikaderna, svarar Mattias Bäckström Johansson.

I och med att ni är störst så borde väl ni få den posten åtminstone?

– Det är två kommunalråd i dag – Andreas Erlandsson (S) och Lucas Lodge (M) – men posten som kommunstyrelsens ordförande (den har Erlandsson i dag) är förstås extra viktig. Sedan får kanske Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna fler mandat tillsammans än vad vi får – men det är klart, får vi 12 eller 13 mandat, så är vi kanske större än vad M, KD och L är tillsammans. Då blir det intressant.

Det är en förhandlingsfråga såklart…

– Ja.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS