Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Nya försämringar i pipelinen: Slår mot de sjuka – ”extremt allvarligt”, dundrar Isabell Mixter (V)

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

ON har skrivit mycket om sjukförsäkringen och Försäkringskassan på sistone. På tisdagen gjorde vi en intervju med Anders W Jonsson, som är Centerpartiets talesperson i sjukförsäkringsfrågor.

På onsdagseftermiddagen gav Mats Berglund (MP), som sitter i riksdagens socialförsäkringsutskott, sin syn på saken.

På onsdagskvällen svarade Clara Aranda (SD), ledamot i riksdagens socialförsäkringsutskott, på våra frågor.

På fredagsförmiddagen svarade riksdagsledamoten och socialförsäkringsutskottets ordförande Jessica Rosencrantz (M) på våra frågor (läs den artikeln här).

I dag har vi även fått svar från riksdagsledamoten Isabell Mixter, som är Vänsterpartiets sjukförsäkringspolitiska talesperson.

Hon har en suppleantplats i riksdagens socialförsäkringsutskott.

Isabell Mixter (V), suppleant i riksdagens socialförsäkringsutskott. Foto: Sveriges Riksdag
Isabell Mixter (V), suppleant i riksdagens socialförsäkringsutskott och sjukförsäkringspolitisk talesperson i Vänsterpartiet. Foto: Sveriges Riksdag

Hur reagerade du när du läste artikeln om den ensamstående undersköterskan i Skåne som nu står helt utan inkomst efter att ha blivit utförsäkrad från Försäkringskassan?

– Tyvärr är det verkligen inte unikt – det är en berättelse som vi har fått höra väldigt många gånger. Det är extremt många som har blivit utförsäkrade och tappat sin ersättning efter 180 dagar. Det är oacceptabelt. Tanken är att sjukförsäkringen ska vara en försäkring som ska garantera att man får en ersättning om man blir sjuk och inte kan arbeta.

”Extremt viktigt”

– Det här var väldigt vanligt förekommande innan 2022 – men 2021 togs ett riksdagsbeslut om en förändring, som gjorde att man numera inte är lika stelbent i bedömningen av arbetsförmågan. Man bedöms inte längre mot hela arbetsmarknaden på samma sätt som man gjorde innan 2022. Det var en förändring som Vänsterpartiet tryckte igenom i budgetförhandlingen med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Att förbättra det här var extremt viktigt för Vänsterpartiet, för vi såg att många blev utförsäkrade och tappade sin ersättning.

– Så efter 2022 har vi fått se en viss förbättring för dem som är i sjukförsäkringen. Men vi vill också att man ska ge upprättelse för dem som tidigare blev utförsäkrade. Vi vill att man på olika sätt ska titta på hur de kan få tillbaka sin SGI (sjukpenninggrundande inkomst) och, ja, komma in i sjukförsäkringen igen, helt enkelt.

Anser ni att de även borde få ersättning retroaktivt?

– Det skulle man behöva titta på, för att se vad det innebär exakt. Men vi ser att det finns ett jättestort behov av att gå tillbaka och titta på vad som hände med alla de här människorna som blev utförsäkrade innan 2022. Det rör sig om massvis med människor som står helt utan trygghet, precis som den utförsäkrade kvinnan i Skåne, som ni skrev om.

– Där behöver politiken ta ansvar och titta på hur det här kan åtgärdas, så att man får tillbaka sin SGI och kanske får möjlighet att få sjukpenning igen.

Isabell Mixter berättar om ytterligare ett förslag som Vänsterpartiet fick igenom i förhandlingarna med S/MP-regeringen.

”Från 2022 och framåt har det blivit enklare för äldre personer att få sjukersättning, det vill säga det som tidigare hette sjukpension”

Isabell Mixter, riksdagsledamot och sjukförsäkringspolitisk talesperson i Vänsterpartiet

– Från 2022 och framåt har det blivit enklare för äldre personer att få sjukersättning, det vill säga det som tidigare hette sjukpension. Är man 60 år, eller äldre, så ska man inte behöva prövas mot hela arbetsmarknaden – utan i stället enbart inom yrkeskategorin som man har förvärvsarbetat inom i sitt liv. Vi i Vänsterpartiet tycker att det är en mycket bra förändring – för det är inte rimligt att man ska behöva skola om sig när man är över 60 år. Och anledningen till att man blir utsliten är många gånger kopplad till att man har haft ett tungt arbete. Det är vanligt bland undersköterskor, exempelvis. Då är det också rimligt att det finns ett bra skyddsnät i samhället.

Jag läste i Dagens Arena att det kan bli aktuellt med en återgång till restriktivare sjukförsäkringsregler. Den 1 mars ska den statliga utredningen ”Sjukförsäkringen i förändring – en utvärdering” presenteras – och enligt Dagens Arena kommer utredarna att ha som mål att stryka förändringarna som genomfördes 2020–2022 och i stället föreslå restriktivare regler. Man funderar helt enkelt på att gå tillbaka till 2019 års regelverk, enligt Dagens Arenas uppgifter…

– Det är Ida Gabrielsson som representerar Vänsterpartiet i den utredningen. Jag har inte detaljerna – men jag har fått signaler om att utredarna är inne på att man ska föreslå saker som stramar åt sjukförsäkringen igen. Om det nu blir så, så är det såklart extremt allvarligt, anser vi i Vänsterpartiet. För det handlar om vanliga människor, precis som den utförsäkrade kvinnan i Skåne som ni skrev om, och det är de som kommer att drabbas om man bestämmer sig för att ta bort förbättringarna som Vänsterpartiet fick igenom. Kommer det sådana förslag, så kommer vi såklart att vara starkt emot en sådan förändring.

”Det finns människor bakom alla dessa siffror – och det finns anledningar till att de behöver sjukförsäkringen”

– Många gånger ligger politikers huvudsakliga fokus på statistik och siffror – man anser exempelvis att ett visst antal människor ska vara sjukskrivna. Men det finns människor bakom alla dessa siffror – och det finns anledningar till att de behöver sjukförsäkringen.

”Anmärkningsvärt”

– Det är anmärkningsvärt om den SD-stödda regeringen väljer att gå fram med förslag på försämringar i sjukförsäkringen – med tanke på att Sverigedemokraterna har varit tydliga med att partiet vill förbättra för människor som har behov av sjukförsäkringen. Det vore ett starkt svek från SD:s sida om de skulle gå med på det. Det blir intressant att se om de kommer att lägga lika mycket kraft på den frågan som de gör på andra frågor.

Hur ser du på ett förslag om att man i regleringsbrevet – från regeringen till Försäkringskassan – skriver att Försäkringskassan ska ta bort sina medicinska rådgivare/försäkringsläkare och att den behandlande läkaren, som skriver sjukintyget, får sista ordet i stället i sjukskrivningsärenden?

– Det är mycket möjligt att man skulle behöva göra sådana förändringar. Och Vänsterpartiet tycker att den medicinska bedömningen, som vården gör, ska avgöra om man får sjukpenning eller inte – och inte målen om att ett visst antal ska vara sjuka.

”Det stora problemet är ju att politikerna har satt ett visst siffermål om hur många som får vara sjuka och under hur lång tid”

– Det stora problemet är kanske inte hur Försäkringskassan bedömer intygen – det är också ett problem, men det stora problemet är ju att politikerna har satt ett visst siffersatt mål om hur många som får vara sjuka och under hur lång tid. Det är framför allt de målen som man skulle behöva ta bort. För det är det som gör att Försäkringskassans handläggare tvingas att avslå en stor del av ansökningarna som kommer in. Man ska i stället gå på de faktiska behoven av sjukskrivning – och inte utefter hur många som, enligt politikerna, får vara sjukskrivna.

Vissa partier tycker att sjukförsäkringen kostar för mycket. Men Vänsterpartiet vill inte att man tittar på kostnaden?

– Det ska självklart finnas ett regelverk – och man ska inte kunna säga att man inte kan gå till jobbet på grund av att man har ont i lilltån. Det måste finnas en rimlig grund för sjukskrivning och en bedömning ska göras – men det kan inte vara upp till politiker att bestämma hur sjuka människor ska vara. Det finns människor som är bättre på att bedöma det – exempelvis läkare.

”Måste fungera”

– Man måste också få en vettig rehabilitering – och där tänker jag att flera professioner måste arbeta tillsammans. Det måste fungera bättre än vad det gör i dag. Många vittnar om att det inte fungerar – exempelvis kvinnan som ni skrev om i det här fallet i Skåne. De har inte pratat med varandra, det finns ingen gemensam plan för hur det ska gå till. Men det måste det göra.

Vad ska man göra om man, som exempelvis den utförsäkrade undersköterskan i Hässleholms kommun, inte får någon ersättning över huvud taget – ingen sjukpenning, ingen A-kassa och inget ekonomiskt bistånd?

– Det är för jävligt att man kan hamna i den sitsen. Och det är tyvärr inte helt unikt. Systemet fungerar inte som det var tänkt – och det är helt enkelt fruktansvärt att människor, som har jobbat och bidragit under ett helt arbetsliv, hamnar i sådana här oerhört svåra situationer. Tyvärr har jag väldigt svårt att säga hur hon ska kunna få det bättre här och nu – men Vänsterpartiet driver, som sagt var, på för att man ska kunna få upprättelse om man tidigare har blivit utförsäkrad. Politikerna måste ta ansvar för det. Och det ska bli lättare att få sjukersättning, anser vi.

”I det här fallet låter det som att hennes arbetsgivare också behöver ta ett lite större ansvar”

– Och i det här fallet låter det som att hennes arbetsgivare också behöver ta ett lite större ansvar – för att undvika att hon hamnar i den här limbon som hon har gjort nu. Det är min spontana tanke.

Vilka har ni med er på er linje i sjukförsäkringsfrågan – hur är det med Miljöpartiet och Socialdemokraterna?

– Miljöpartiet är inne på en liknande linje. Socialdemokraterna har inte alltid gjort det som de sa att de skulle göra. De var beroende av borgerligt stöd under en tid då vi hade en S-ledd regering – och om Socialdemokraternas anpassning berodde på det parlamentariska läget, eller på att de faktiskt har bytt ståndpunkt i vissa frågor, ja, det är frågan. Det är upp till bevis och framöver faktiskt visa var man står i sjukförsäkringsfrågan.

Ja, om Centerpartiet ska in i ett eventuellt regeringssamarbete tillsammans med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet efter valet 2026, så kan det bli knepiga förhandlingar i, bland annat, sjukförsäkringsfrågan…

– Ja, men samtidigt är Socialdemokraterna det överlägset största partiet – så skulle de verkligen tycka att det här är den viktigaste frågan, ja, då har de alla möjligheter i världen att få igenom den linjen i förhandlingarna.

Ja, då kan de få igenom sin linje i sjukförsäkringsfrågan och ”ge bort” något annat som är viktigt för Centerpartiet…

– Ja, precis, säger Isabell Mixter.

+1
8
+1
3
+1
0
+1
3
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS